Φονικό πέρασμα τυφώνα σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία

Φονικό πέρασμα τυφώνα σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Τριάντα δύο νεκρούς και αγνούμενους αλλά και σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 10.000 σπίτια που πλημμύρισαν στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, προκάλεσε ο τυφώνας Νάμπι, που έπληξε την περιοχή. O τυφώνας κατευθύνεται πλέον προς τη θάλασσα του Οχότσκ ανοιχτά της Σιβηρίας και έχει πια εξασθενήσει, μια εβδομάδα περίπου μετά τη δημουργία του στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτίως της Ιαπωνίας.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι το Μιγιαζάκι, στη νήσο Κιγιούσου, όπου μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Οι αρχές του Μιγιαζάκι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τη σορό ενός 47χρονου άνδρα του οποίου το σπίτι είχε καταρρεύσει προκαλώντας το θάνατο και άλλων τριών μελών της οικογένειάς του. Εξάλλου εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσε ο τυφώνας, 143 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν και 88 οδικές αρτηρίες. Μετά το Κιγιούσου, ο τυφώνας κατευθύνθηκε προς τη νήσο Χοκάιντο, στη βόρεια Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να πλήξει κεντρικές περιοχές της χώρας. H ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε σκηνές όπου κάτοικοι του Χοκάιντο, που σπανίως πλήττεται από τυφώνες, προσπαθούσαν με κουβάδες να αδειάσουν το νερό από τα πλημμυρισμένα σπίτια και ενώ μεγάλα κύματα εξακολουθούσαν να χτυπούν την ακτή. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Χοκάιντο, 400 οικογένειες απομακρύνθηκαν από την περιοχή, στην οποία ωστόσο επέστρεψαν μετά από μερικές ώρες.

Ο τυφώνας Νάμπι, λέξη που στα κορεατικά σημαίνει πεταλούδα, εκινείτο μέχρι και με 90 χιλιόμετρα την ώρα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων, σε μια περιοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έπληξε ο φονικός τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. O Νάμπι εμμέσως μόνον επηρέασε τις ιαπωνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Οσάκα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Χθες πάντως τα σωστικά συνεργεία στη νότιο και δυτική Ιαπωνία εξακολουθούσαν να αναζητούν αγνοούμενους. Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο χρόνο, η Ιαπωνία επλήγη από 10 τυφώνες -αριθμός ρεκόρ για το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο- από τους οποίους ο ισχυρότερος, ο Τοκάζε, προκάλεσε το θάνατο 90 ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή