Απέλυσε την… κυβέρνηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Επιχειρώντας να θέσει τέλος στην κυβερνητική κρίση που σοβούσε από καιρό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, απέλυσε χθες την κυβέρνηση της χώρας που κατηγορείται για διαφθορά. Σύμφωνα με τον κ. Γιούσενκο, τα μέλη του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού που σχηματίστηκε μετά την «πορτοκαλί» επανάσταση του περασμένου Δεκεμβρίου, και του οποίου ηγείτο η σύμμαχος του προέδρου, Γιούλια Τιμοσένκο, είχαν απολέσει «το ομαδικό πνεύμα». Νέος πρωθυπουργός της χώρας ορίστηκε ο Γιούρι Γιεχανούροφ, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Δνιπροπετρόφσκ, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. H διάλυση της κυβέρνησης Τιμοσένκο, σε συνδυασμό με την απόφαση του κ. Γιούσενκο να αποδεχτεί νωρίτερα την παραίτηση του Πέτρο Ποροσένκο, του πανίσχυρου επικεφαλής του συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, καταφέρει πλήγμα στον Ουκρανό πρόεδρο. «Αρκετοί ήδη αμφισβητούν την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις», σχολίαζαν αναλυτές, «και το γεγονός αυτό αμαυρώνει την εικόνα του προέδρου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό». Τον Ουκρανό πρόεδρο συνεχάρη για την απόφασή του ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία, έπειτα από επανάσταση ανάλογη με αυτήν της Ουκρανίας. Αντίθετα ο ηγέτης των Ρώσων κομμουνιστών Γκενάντι Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι τώρα η κρίση στην Ουκρανία θα ενταθεί.

Λόγω διαφθοράς

Ο ίδιος ο κ. Γιούσενκο, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Γνώριζα τις διαφορές μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, όμως ήλπιζα ότι δεν θα υπήρχε χρόνος για ίντριγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά. O κ. Γιούσενκο έλαβε την απόφαση να απολύσει την κυβέρνηση όταν ο Ποροσένκο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διαφθορά από συμμάχους τους στην «πορτοκαλί» επανάσταση. Διευκρίνισε ότι τόσο η κ. Τιμοσένκο όσο και ο κ. Ποροσένκο παραμένουν φίλοι του και ότι ελπίζει να συνεργαστούν εκ νέου στο μέλλον χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει αν αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση. H κ. Τιμοσένκο αρνήθηκε να σχολιάσει την προεδρική απόφαση. Λίγη ώρα μετά τη διάλυση της κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του και ο Αλεξάντρ Τουρσίνοφ, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας και στενός σύμμαχος της κ. Τιμοσένκο.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στον Γιούρι Γιεχανούροφ, τον 57χρονο τεχνοκράτη που ορίστηκε πρωθυπουργός. O Γιεχανούροφ έχει φήμη μεταρρυθμιστή και θεωρείται μετριοπαθής και χαρισματικός πολιτικός. O διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία 266 ψήφων επί συνόλου 450. Ωστόσο οι φίλα προσκείμενες στον Γιούσενκο δυνάμεις δεν έχουν σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αποδοχή Γιεχανούροφ

Ενδεικτική της αποδοχής του Γιεχανούροφ είναι η δήλωση του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Τάρας Σορνόβιλ, ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι ο πλέον έντιμος και σοβαρός πολιτικός του περιβάλλοντος Γιούσενκο. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Γιεχανούροφ τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός του θα είναι να διασφαλίσει, διά του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, τη σταθερότητα της χώρας. Δυτικοί παρατηρητές σχολίαζαν ότι ο Γιεχανούροφ θα κληθεί να γεφυρώσει χάσματα και να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι από την εποχή της ανεξαρτησίας της το 1991, η Ουκρανία βρίσκεται σταθερά στον κατάλογο των πιο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο. Αλλοι παρατηρούσαν ότι ο διορισμός του προετοιμάζει το έδαφος για τη σύγκρουση μεταξύ του Βίκτορ Γιούσενκο και της Γιούλιας Τιμοσένκο εν όψει των εκλογών του Μαρτίου 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή