Τραγωδία με πολλαπλό κόστος

Τραγωδία με πολλαπλό κόστος

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Σάκοι για 25.000 πτώματα έφθασαν στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, σε μια προσπάθεια αντιστροφής των αρνητικών εντυπώσεων, που έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Ο επίσημος απολογισμός της καταστροφής από τον τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τις ΗΠΑ στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας ανέρχεται στους 294 νεκρούς (196 στον Μισισιπή, 83 στη Λουιζιάνα, 11 στη Φλόριντα, 2 στην Αλαμπάμα και 2 στην Τζόρτζια). Ωστόσο, οι αρχές θεωρούν ότι οι απώλειες μετριούνται σε χιλιάδες, καθώς διαρκώς ανακαλύπτονται πτώματα που δεν έχουν ακόμη προστεθεί στον επίσημο απολογισμό.

Στο γηροκομείο

Ενα από τα μακάβρια ευρήματα των σωστικών συνεργείων ήταν ένα γηροκομείο, στο οποίο 30 ηλικιωμένοι βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους. Αλλοι τόσοι διασώθηκαν.

Καθώς η Αμερική δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το ανθρώπινο κόστος της τραγωδίας, το οικονομικό κόστος του τυφώνα «Κατρίνα» δεν συγκρίνεται με καμία άλλη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Το κόστος ανέρχεται στο συγκλονιστικό ποσό του 1 δισ. δολαρίων ημερησίως, όπως υπολόγισε ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου Ταντ Κοχρέιν. Το κόστος είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνταν «μόλις» 500 εκατ. δολάρια ημερησίως. Το Κογκρέσο συζητούσε χθες τη χορήγηση συμπληρωματικών κονδυλίων 51,8 δισ. δολαρίων, καθώς τα 10 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπους την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκαν τραγικά ανεπαρκή.

Ζημία 150-200 δισ. δολ.

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες από τον «Κατρίνα» υπολογίζονται μεταξύ 150 και 200 δισ. δολαρίων. Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2003, για τον πόλεμο του Ιράκ οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 300 δισ. δολάρια.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, το κόστος του τυφώνα μετριέται σε δημοτικότητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Pew Center, το 67% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπους ήταν ανεπαρκής στους χειρισμούς του τυφώνα. Μόλις το 28% θεωρεί ότι ο πρόεδρος έκανε ό,τι μπορούσε για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε δραματική αντίθεση με το πολιτικό κλίμα μετά τις επιθέσεις του 2001 στους Δίδυμους Πύργους, από τις οποίες την Κυριακή συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια. Μετά τα πλήγματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, το 90% των Αμερικανών επικροτούσε τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου. H έρευνα κατέδειξε σημαντικές διαφορές αντίληψης μεταξύ λευκών και μαύρων, καθώς η πλειοψηφία των μαύρων θεωρεί ότι η αντίδραση θα ήταν γρηγορότερη αν τα θύματα ανήκαν στη λευκή φυλή, ενώ η πλειοψηφία των λευκών δεν θεωρεί ότι το χρώμα του δέρματος των θυμάτων έπαιξε ρόλο.

Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι επρόκειτο να φθάσει χθες στην περιοχή με την υπόσχεση να καταργήσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που, όπως δήλωσε, εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Στο μεταξύ, στη Νέα Ορλεάνη, που πριν από την καταστροφή αποτελούσε πρώτης τάξεως τουριστικό πόλο, εξακολουθούν να αγνοούνται 900 ξένοι υπήκοοι. Μεταξύ των αγνοουμένων τουριστών, οι περισσότεροι θεωρείται ότι είναι Αγγλοι και Γάλλοι.

Οι ξένοι αγνοούμενοι

Ομως η μεγαλύτερη ομάδα ξένων που βρέθηκε στο διάβα της καταστροφής ήταν οι Μεξικάνοι, που βρίσκονταν στη Λουιζιάνα για να εργαστούν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν χαρτιά και δεν οδηγούσαν αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν τρόπο να απομακρυνθούν από την πόλη όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης και ότι, αν βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, ο προσδιορισμός της ταυτότητάς τους θα είναι δύσκολος έως αδύνατος.

Το Μεξικό έστειλε χθες ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενη από στρατιωτικά οχήματα. Ηταν, όπως επισημάνθηκε, η πρώτη φορά έπειτα από 159 χρόνια που μεξικανικά στρατεύματα διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. H Ταϊλάνδη, που ετοιμαζόταν να αποστείλει ιατρικό προσωπικό, αναθεώρησε τα σχέδιά της από τον φόβο των μηνύσεων, καθώς στις ΗΠΑ είναι συχνές οι μηνύσεις κατά γιατρών για ιατρικά σφάλματα, που καταλήγουν σε υπέρογκες αποζημιώσεις.

«Ατυχή» σχόλια από τους Μπους…

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια της οικογενείας Μπους σχετικά με τα θύματα του τυφώνα «Κατρίνα» συνεχίζονται, οδηγώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους να θέσουν ερωτήματα για την κοινωνική ευαισθησία του Λευκού Οίκου. «Αυτό που ακούω, που είναι λίγο τρομακτικό, είναι ότι όλοι θέλουν να μείνουν στο Τέξας. Εχουν συγκινηθεί τόσο πολύ με τη φιλοξενία», είπε η μητέρα του προέδρου Μπους και τέως πρώτη κυρία Μπάρμπαρα Μπους, κάτοικος Τέξας. «Και όλοι εδώ στο κλειστό γήπεδο ήταν ούτως ή άλλως μη προνομιούχοι, κι έτσι αυτό τους έρχεται πολύ καλά». H Μπάρμπαρα Μπους αναφερόταν στο υπερπλήρες στεγασμένο γήπεδο του Χιούστον, όπου κοιμούνται πάνω από 10.000 εκτοπισμένοι, σε ξαπλώστρες. O γιος της και νυν πρόεδρος, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο στους πληγέντες αναφέρθηκε στον επιφανή και εύπορο λευκό ρεπουμπλικανό βουλευτή Τρεντ Λοτ. «Από τα χαλάσματα του σπιτιού του Τρεντ Λοτ -έχασε όλο του το σπίτι- θα χτιστεί ένα φανταστικό σπίτι. Και ανυπομονώ να καθήσω στη βεράντα», είπε ο Τζορτζ Μπους, σαν να είχαν όλα τα θύματα του τυφώνα τις δυνατότητες του Λοτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή