Διαφωνούν οι «25» για τα μέτρα

Διαφωνούν οι «25» για τα μέτρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική και η ενίσχυση των προσπαθειών για τον περιορισμό της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν βρέθηκαν στο κέντρο των χθεσινών συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου που ολοκληρώθηκε στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.

Μιλώντας εξ ονόματος της βρετανικής προεδρίας, ο υπουργός Εσωτερικών της φιλοξενούσας χώρας, Τσαρλς Κλαρκ, τόνισε ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν αποτελεί οξύτατο πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα, με πολλές διαστάσεις πέραν της οικονομικής.

Τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες υποκατάστασης της παραγωγής οπίου από άλλες καλλιέργειες, καθώς το κύκλωμα των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν θρέφει τις εκτός νόμου, ένοπλες συμμορίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύει οικονομικά την Αλ Κάϊντα.

Μικρότερη επιτυχία είχαν οι προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας να επιτευχθεί συναίνεση για ένα νέο πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων, στον απόηχο των πρόσφατων, φονικών επιθέσεων στο μετρό του Λονδίνου. Οι υπουργοί των 25 απέτυχαν να συμφωνήσουν στην επίμαχη πρόταση που θα υποχρέωνε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου να καταγράφουν τις επικοινωνίες των πελατών τους και να διατηρούν σχετικά αρχεία επί 12 τουλάχιστον μήνες.

Προέβαλαν ενστάσεις

Αρκετές χώρες προέβαλαν ενστάσεις καθώς το αμφιλεγόμενο μέτρο έρχεται σε σύγκρουση με τα εθνικά τους συντάγματα. Επιπλέον, βάρυναν οι εισηγήσεις ειδικών σε θέματα τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τις οποίες η διατήρηση αρχείων με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών θα επιβαρύνει τις αντίστοιχες επιχειρήσεις με ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, ο Ιταλός επίτροπος της Ενωσης για θέματα Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι 25 θα καταλήξουν σε συμφωνία γύρω από το εν λόγω θέμα, όπως και για άλλα 11 μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο αντιτρομοκρατικό «πακέτο», μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε λήγει η θητεία της βρετανικής προεδρίας.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Τσαρλς Κλαρκ κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν στην υποχρεωτική απέλαση όσων ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και επιδίδονται σε εμπρηστικά «κηρύγματα μίσους» στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Ο Βρετανός υπουργός δε δίστασε, μάλιστα, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδέσμευσης της χώρας του από την ευρωπαϊκή σύμβαση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εάν η εφαρμογή της γίνεται με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις για ασφάλεια των πολιτών έναντι της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή