Ανθρωπιστική βοήθεια, πρώτη φορά, από NATO

Ανθρωπιστική βοήθεια, πρώτη φορά, από NATO

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Την επέκταση, για πρώτη φορά, του ρόλου του NATO στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επρόκειτο να εγκρίνει χθες η βορειοατλαντική συμμαχία, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, επικριτικός απέναντι στις κινήσεις των αρχών για την αντιμετώπιση της καταστροφής από τον τυφώνα «Κατρίνα» εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, Κόλιν Πάουελ.

Το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε, το βράδυ της Πέμπτης τη χορήση 51,8 δισ. δολαρίων για βοήθεια στους πληγέντες, για έργα αποστράγγισης της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης και για έργα αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών στις πολιτείες της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Αλαμπάμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εγκριθεί άλλα 10,5 δισ. δολ, ενώ ο πρόεδρος Μπους έχει καταστήσει σαφές ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα είναι τα τελευταία. «Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα τοποθετούν το κόστος της ανοικοδόμησης στα 200 εκ. δολάρια» είπε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς «και, όλοι μας ξέρουμε, ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Στο μεταξύ, η Νέα Ορλεάνη εξακολουθεί να βρίσκεται κατά το 60% κάτω από το νερό. Στις αρχές της εβδομάδας, οι αρχές είχαν δηλώσει ότι όποιοι από τους εναπομείναντες κατοίκους δεν δεχθούν να φύγουν οικειοθελώς, θα υποχρεωθούν από την αστυνομία να το πράξουν. Οι υποδομές για την απομάκρυνση του κόσμου από την πόλη παραμένουν ανεπαρκείς, καθώς έντεκα ημέρες μετά την καταστροφή, υπάρχουν ακόμη στην πόλη άτομα που θέλουν να την εγκαταλείψουν αλλά δεν τους έχει προσφερθεί βοήθεια. Οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν βοηθήσει το 80% όσων ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ έχει απομείνει ένα 20%. Παράλληλα, για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρώπη, οι εκπρόσωποι των 26 κρατών μελών του NATO ετοιμάζονταν χθες το απόγευμα να διαθέσουν 2 αρματαγωγά πλοία και μεταγωγικά αεροπλάνα. H παρουσία νατοϊκών πλοίων στον κόλπο του Μεξικού, θα σημάνει, για πρώτη φορά, τη δραστηριοποίηση του NATO στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι συζητήσεις δεν εστιάζονται στη βοήθεια τρίτων αλλά στην ανικανότητα των αρχών της χώρας να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν από την καταστροφή. «Νομίζω ότι υπήρξαν αρκετές αποτυχίες σε πολλά επίπεδα -τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό», είπε ο στρατηγός εν αποστρατεία και τέως υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο δίκτυο ABC. «Οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που διατρέχει η Νέα Ορλεάνη ήταν παραπάνω από επαρκείς. Δεν έγιναν αρκετά, δεν εκμεταλλευθήκαμε το χρόνο που είχαμε και δεν ξέρω το γιατί»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή