Λίγοι οι ψηφοφόροι, μεγάλο το ποσοστό για Μουμπάρακ

Λίγοι οι ψηφοφόροι, μεγάλο το ποσοστό για Μουμπάρακ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Αγνοώντας τις καταγγελίες περί νοθευμένου εκλογικού αποτελέσματος και αφήνοντας ασχολίαστο το απογοητευτικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεσμεύτηκε για την προώθηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας εκδημοκρατισμού της χώρας. O τελευταίος, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής των πρώτων πλουραλιστικών προεδρικών εκλογών στην ιστορία της Αιγύπτου με ποσοστό 88,5%, δέχτηκε χθες τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές της μεγαλύτερης χώρας του αραβικού κόσμου κυμάνθηκε στο 23%.

«Πρόκειται για μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού», τόνισε ο κ. Μουμπάρακ ενώπιον των στελεχών του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και έχοντας δίπλα του τον γιο του και φερόμενο ως διάδοχό του, Γκαμάλ. «Υπόσχομαι ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μουμπάρακ, ο οποίος εξελέγη για έκτη διαδοχική φορά στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. «Καλώ όλο το έθνος, ακόμα και εκείνους που δεν με ψήφισαν, να συμμετάσχουν δυναμικά στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Παρατυπίες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αραβικό Κέντρο για την Ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος και των Δικηγόρων, η χρήση μη ανεξίτηλης μελάνης, οι εμφανίσεις πεπαλαιωμένων εκλογικών καταλόγων και η απαγόρευση εισόδου ανεξάρτητων παρατηρητών στα εκλογικά κέντρα, συγκαταλέγονται στις παρατυπίες που στιγμάτισαν τη διαδικασία. «Παρατηρήθηκαν παρατυπίες, οι οποίες παραβίασαν το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία της Αιγύπτου», αναφέρεται στο πόρισμα του κέντρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Ενας εκ των υποψηφίων καταχράστηκε το δημόσιο χρήμα και τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να διευκολύνει την εκλογή του», τονίζεται αναφορικά με την επικράτηση του κ. Μουμπάρακ.

Το Αραβικό Κέντρο για την Ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος και των Δικηγόρων κατηγορεί ακόμα το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρησιμοποίησε αστικά λεωφορεία για τη μαζική μεταφορά ψηφοφόρων του κ. Μουμπάρακ στα εκλογικά κέντρα και υποστηρίζει ότι η ηγεσία του είχε στα χέρια της τον κατάλογο των 32 εκατ. ψηφοφόρων της χώρας πέντε ημέρες πριν από τα υπόλοιπα κόμματα. Τέλος ικανοποίηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή