Προσήλθαν χθες μαζικά στις κάλπες οι Νορβηγοί

Προσήλθαν χθες μαζικά στις κάλπες οι Νορβηγοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Μεγάλη ήταν χθες η προσέλευση των Νορβηγών στις κάλπες, για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας. O κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Κελ Μάγκνε Μπόντεβικ κινδυνεύει να ηττηθεί από την αριστερή αντιπολίτευση, ενώ η μικρή διαφορά ψήφων ίσως προσφέρει στα μικρότερα κόμματα ρυθμιστικό ρόλο.

Προβάδισμα στους Εργατικούς

Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να κλείσουν χθες στις 9 η ώρα Ελλάδος. O πρωθυπουργός της χώρας, Κελ Μπόντεβικ, ψήφισε χθες νωρίς το πρωί στο εκλογικό τμήμα του Κόλμποτν, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Γενς Στόλτενμπεργκ ψήφισε στο Οσλο. «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάς δίνουν το προβάδισμα, αλλά μόνο οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο», είπε χθες ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ. O Χριστιανοδημοκράτης Κελ Μπόντεβικ, που ηγείται κυβερνητικού συνασπισμού τριών κομμάτων από το 2001, υπόσχεται στους ψηφοφόρους σημαντικές φοροαπαλλαγές, δεσμευόμενος να αυξήσει, όμως, τις δαπάνες στην υγεία και την εκπαίδευση. O κ. Στόλτενμπεργκ, από τη μεριά του, αποκλείει την ψήφιση φοροαπαλλαγών, καλώντας τους συμπατριώτες του να αποδεχθούν αυξημένες κρατικές δαπάνες. H κυβέρνηση της χώρας διανύει περίοδο μεγάλης ευμάρειας, κυρίως χάρη στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Η συζήτηση για το πετρέλαιο

Η συζήτηση, όμως, γύρω από την αξιοποίηση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο, με το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα της Προόδου» να απαιτεί την αξιοποίηση και διοχέτευση στην εθνική αγορά των σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας. Οι πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας κάνουν τη Νορβηγία την τρίτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. H είσοδος της χώρας στην E.E., όμως, δεν έχει απασχολήσει την προεκλογική εκστρατεία.

Ακόμη και εάν τα κόμματα της Κεντροδεξιάς κερδίσουν, όμως, την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία δεν είναι καθόλου σίγουρη, καθώς ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου», Καρλ Χέιγκεν, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επανεκλογή του Μπόντεβικ στην πρωθυπουργία. H κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπόντεβικ, αποτελούμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους, ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με την υποστήριξη των ακροδεξιών του Χέιγκεν. Το ακροδεξιό κόμμα του Χέιγκεν αρνήθηκε να αναλάβει χαρτοφυλάκιο, διαμαρτυρόμενο με αυτόν τον τρόπο για τη χαλαρή, όπως τη χαρακτηρίζει, μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

«Εκτός» κυβέρνησης οι ακροδεξιοί

«Εάν ο Καρλ Χέιγκεν ανατρέψει τον Μπόντεβικ, ανατρέπει όλη την κυβέρνηση», δήλωσε χθες η πρόεδρος των Συντηρητικών, Ερνα Σόλμπεργκ. H κ. Σόλμπεργκ προέβλεψε νίκη με μικρή διαφορά υπέρ των κεντροδεξιών κομμάτων, απορρίπτοντας ωστόσο εκ προοιμίου τη συμμετοχή των ακροδεξιών σε κυβερνητικό σχήμα. Το Εργατικό Κόμμα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει συνάψει εκλογική συμμαχία με το αγροτικό Κεντρώο Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Αριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή