Πρώτο το CDU, χάνει όμως την πλειοψηφία

Πρώτο το CDU, χάνει όμως την πλειοψηφία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καγκελάριος ελέω Λαφοντέν;» ήταν ο τίτλος υπό τύπον ερωτήματος της επιθεώρησης «Ντερ Σπίγκελ», χθες, μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων σφυγμομετρήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας 35%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), διατηρούν μεν το προβάδισμα, βλέπουν όμως τη δύναμή τους να συρρικνώνεται και μαζί τις ελπίδες τους για απόλυτη πλειοψηφία. Απώλειες μιας μονάδας προκύπτουν και για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), παραδοσιακούς κυβερνητικούς εταίρους της κεντροδεξιάς στη Γερμανία. Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL, το 42% του CDU και το 6% FDP αθροιζόμενα αποδίδουν 48%, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους (7%) και την Αριστερή Συμμαχία του Οσκαρ Λαφοντέν (7%) συγκεντρώνουν 49%.

Λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές επανέρχεται λοιπόν το χιλιοειπωμένο σενάριο περί τρικομματικής κυβερνητικής σύμπραξης, παρά τις διαφορές «ηθικής τάξεως» που χωρίζουν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ από τον Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος όλο αυτό τον καιρό στηλίτευε την κυβερνητική πολιτική και τα μεταρρυθμιστικά πακέτα του Πέτερ Χαρτς, προσεταιριζόμενος δυσαρεστημένους της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – συγκρατώντας διαρροές ή περιορίζοντας την αποχή. Ταυτόχρονα ο «Ερυθρός Οσκαρ», ο άσπονδος εχθρός του κ. Σρέντερ, προετοίμασε το έδαφος για την εκπροσώπηση των συμμάχων του πρώην κομμουνιστών στην Ομοσπονδιακή Βουλή, εφόσον η Συμμαχία υπερβεί, ως αναμένεται, το απαιτούμενο 5%. Και χθες, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μετατόπισης ψήφων μεταξύ κομμάτων της κεντροαριστεράς. Επιπλέον, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του «Σπίγκελ» στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, οι προτιμήσεις ευνοούν σε προσωπικό επίπεδο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ με 60% και τον Γιόσκα Φίσερ με 65%, ενώ η Αγκελα Μέρκελ ακολουθεί κατά πόδας με 59%.

Μέχρι στιγμής οι Σοσιαλδημοκράτες, επισήμως τουλάχιστον, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης με τον κ. Λαφοντέν και τη συμμαχία του. Χθες, στελέχη της αριστερής πτέρυγας του SPD που έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερή Συμμαχία, όπως κορυφαίο στέλεχος στην Κάτω Σαξονία, άλλοτε φέουδο του κ. Σρέντερ, δήλωσε «εάν αυτοί -οι Σοσιαλδημοκράτες- δεν θέλουν μια, εμείς δεν θέλουμε δέκα». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αυτή η «προκατάληψη» δεν πρέπει να συνεχιστεί και επικαλέστηκε το σκανδιναβικό πρότυπο, και δη το σουηδικό. Τέλος, από άλλες γωνίες της Γερμανίας εκπρόσωποι της Αριστεράς έσπευσαν να υπενθυμίσουν το προηγούμενο κυβέρνησης συνασπισμού SPD και πρώην κομμουνιστών στην Πομερανία.

Πέντε ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές, οπότε σπέκουλες και εκτιμήσεις ως προς τους πιθανούς συνασπισμούς θα διαψευστούν ή θα επαληθευτούν. Για την ώρα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιδίδονται στο προσφιλές τους «άθλημα», δηλαδή προβλέψεις ως προς το χρώμα του επόμενου «κυβερνητικού συνασπισμού». Θα είναι «μαυροκίτρινος», δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες, «μαυροκόκκινος», δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ή «κοκκινο – πρασινο – κόκκινη», δηλαδή Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Λαφοντέν με πρώην κομμουνιστές;

Ολο αυτό το χρωματικό «μπέρδεμα» παραπέμπει σε αγωνιώδη προσμονή μέχρι τη λύση του γερμανικού εκλογικού δράματος. Μαζί με τους συνταγματικούς γρίφους της τελευταίας στιγμής, όπως η καθυστέρηση της μετάδοσης του αποτελέσματος, λόγω του θανάτου ακροδεξιάς υποψηφίας στη Δρέσδη, οι εκλογές της Κυριακής θα έχουν, αν μη τι άλλο, σασπένς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή