Πυρηνικό το νέο δόγμα των ΗΠΑ

Πυρηνικό το νέο δόγμα των ΗΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη χρήση πυρηνικών όπλων ως μέτρο αναχαίτισης των τρομοκρατών, που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με όπλα μαζικής καταστροφής, οραματίζεται το αναθεωρημένο δόγμα του Πενταγώνου. Το αμφιλεγόμενο 69σέλιδο κείμενο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, βασίζεται στη θεωρία περί προληπτικών επιθέσεων, που πρωτοδιατύπωσε ο Τζορτζ Μπους το 2002. Το «Δόγμα για Κοινές Πυρηνικές Επιχειρήσεις», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο, είχε αναθεωρηθεί τελευταία φορά πριν από δέκα χρόνια. Στη νέα μορφή του αποσαφηνίζει μεν ότι «η απόφαση για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε οποιοδήποτε επίπεδο προϋποθέτει ρητή εντολή από τον πρόεδρο», αλλά σπεύδει να συμπληρώσει ότι στις τρέχουσες συνθήκες «τρομοκράτες και περιφερειακές δυνάμεις, που κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, θα δοκιμάσουν την αφοσίωση των ΗΠΑ σε συμμάχους και φίλους». «Οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να καταφύγουν σε σωρεία μέτρων για να πείσουν φίλους και εχθρούς για την αποφασιστικότητά τους», επισημαίνει το κείμενο.

Η ύπαρξη του επίμαχου ντοκουμέντου αποκαλύφθηκε αρχικά από την «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία ανέφερε ότι το έγγραφο είχε συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου. Το περασμένο Σάββατο όμως το αρχείο δεν υπήρχε στο site, αν και ήταν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν ένα αξιόπιστο μέσο ανάσχεσης για επίδοξους αντιπάλους, που έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων όπλων μαζικής καταστροφής και μέσων για την ανάπτυξή τους», επισημαίνει το σχετικό κείμενο. Μάλιστα ένα σενάριο για ένα πιθανό προληπτικό χτύπημα με πυρηνικά όπλα είναι η περίπτωση να δεχθούν οι ΗΠΑ ή σύμμαχοί της άμεση επίθεση από βιολογικά όπλα, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση Μπους εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για την ανάπτυξη μιας διατρητικής πυρηνικής κεφαλής, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την έγκριση του Κογκρέσου. Τον Ιούλιο, εξάλλου, η Γερουσία αποφάσισε να επαναφέρει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής, που έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει βαθιά θαμμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων μπούνκερ, σκαμμένων σε σκληρό βράχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή