ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΛΑΞΕ ΣΧΗΜΑ H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Βερολινέζος» πλέον και ο βρετανικός «Γκάρντιαν»

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Είμαι κι εγώ ένας Βερολινέζος»! Αυτή την ιστορική ρήση του Τζον Κένεντι δανείστηκε, φυσικά υπό τύπον αστεϊσμού, ο βρετανικός «Γκάρντιαν» για να αναγγείλει τη ριζικά ανανεωμένη έκδοσή του υπό το νέο τυπογραφικό σχήμα που αποκαλείται, στη γλώσσα των τεχνικών, «Μπερλίνερ» (Βερολινέζος): Πιο μικρό από το παραδοσιακό, μεγάλο σχήμα στο οποίο η ιστορική εφημερίδα (ιδρύθηκε το 1821) εκδιδόταν μέχρι το περασμένο Σάββατο, αλλά πιο μεγάλη από το ταμπλόιντ, στον πειρασμό του οποίου υποκύπτουν ολοένα και περισσότερες εφημερίδες. H πλέον δημοφιλής βρετανική εφημερίδα σε παγκόσμια κλίμακα έχει από χθες πολυχρωμία σε όλες τις σελίδες της και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία, την επιστήμη, τον κινηματογράφο, τη μουσική, αλλά και το πολιτικό σχόλιο. H σύνταξη της εφημερίδας υπόσχεται να μείνει πιστή στη φιλελεύθερη – ριζοσπαστική γραμμή της (το χθεσινό πρώτο θέμα είχε τίτλο «Αντίδραση στην εκπαιδευτική επανάσταση του Μπλερ»), με μια πιο φρέσκια ματιά, πιο κοντά στις απαιτήσεις του αναγνωστικού της κοινού.

ΑΝ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ O ΙΟΣ

Φόβοι για πανδημία γρίπης

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ, Κίνα. Οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάμειξη του ιού της νόσου των πουλερικών με άλλους ιούς ή τη μετάλλαξη του στελέχους H5N1 επικρατούν στην αγορά πουλερικών της Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στους επιστήμονες, για το ενδεχόμενο πανδημίας. Μόλις, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, το στέλεχος του ιού μεταλλαχθεί και αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ασθενείς αναμένεται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, 7 εκατομμύρια από τους οποίους θα υποκύψουν στη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον δύο από τις τρεις πανδημίες του περασμένου αιώνα ξεκίνησαν από τη Νότια Κίνα. Συνεπώς, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της νόσου των πουλερικών καταγράφηκε το 1997 στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεργασία Ινδίας – Κίνας

ΠΑΡΙΣΙ. Το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας πρόκειται να διαπραγματευτούν Ινδία και Γαλλία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων, μετά τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία εστιάστηκε στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, ο κ. Σινγκ επιβεβαίωσε την αγορά έξι γαλλικών υποβρυχίων Scorpene και 43 αεροσκαφών της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής εταιρείας Airbus. O κ. Σιράκ χαρακτήρισε την Ινδία «σημαντικό εταίρο», υπογραμμίζοντας ότι η αγορά των υποβρυχίων αποτελεί σημάδι «εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας». H συμφωνία για την αγορά των υποβρυχίων αναμένεται να αγγίξει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΓΙΑ TH ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΗΠΑ προειδοποιούν τη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εντονη προειδοποίηση απηύθυνε χθες στη Συρία ο Αμερικανός πρόξενος στο Ιράκ, Ζαλμάι Καλιζάντ, για τη βοήθεια που, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, παράσχει σε σκληροπυρηνικές ομάδες στο Ιράκ. «H υπομονή μας με τη Συρία εξαντλείται», τόνισε ο κ. Καλιζάντ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε χθες το αίτημα του επικεφαλής των ερευνών, που διεξάγει ο OHE, για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, για την ανάκριση Σύρων μαρτύρων.

ΠΑΡΑ THN ΑΠΕΙΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Συνεχίζει τα πυρηνικά το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μανουχέρ Μοτακί. O υπουργός είχε τονίσει την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου στα πυρηνικά του εργοστάσια. H ιρανική κυβέρνηση επαναδιατύπωσε τη γνωστή της θέση χθες, σε έγγραφο που απέστειλε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), τονίζοντας ότι προτίθεται να συνεργαστεί πλήρως με τους εμπειρογνώμονες της IAEA, με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγεί το αναφαίρετο δικαίωμά της για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΗΝ KINA

O «Χανούν» σκότωσε 14

ΠΕΚΙΝΟ. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα, από το πέρασμα του τυφώνα «Χανούν», ο οποίος κατευθύνεται προς το εσωτερικό της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και εξαναγκάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. O «Χανούν», ο 15ος τυφώνας που πλήττει την Κίνα τη φετινή χρονιά, έπληξε την ανατολική επαρχία Ζετζιάνγκ την περασμένη Κυριακή, όπου μέχρι και χθες ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 14. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται από το καταστρεπτικό πέρασμα του τυφώνα από το χωριό Κινγκλίν, κοντά στην πόλη Νίνγκμπο της Ζετζιάνγκ. Είκοσι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εννέα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ τουλάχιστον 1,35 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, τουλάχιστον 1.000 σπίτια και 30 δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ 160.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν επίσης τα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή