Αποχρωσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοριτσίστικος κύκλος

Σε αντίθεση με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία συχνά την παρομοιάζουν αποκαλώντας την και «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας, το επιτελείο της Αγκελα Μέρκελ αποτελείται κυρίως από γυναίκες, οι οποίες έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν το πολιτικό της προφίλ, να παρακολουθούν τις κινήσεις του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τελευταία έχει πάρει τα «πάνω» του, αλλά και να την προστατεύουν από τις παγίδες των ζηλόφθονων αρσενικών συναδέλφων της. Λέγεται, μάλιστα, ότι πολιτικοί του κόμματός της από τη γερμανική περιφέρεια και όχι μόνον, οι οποίοι αισθάνονται τρόπον τινά αποκλεισμένοι από τον κύκλο λήψης των αποφάσεων, έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρονται μεταξύ αστείου και σοβαρού στο «στρατόπεδο των κοριτσιών», όταν μιλούν για τις συνεργάτιδες της κ. Μέρκελ: την 35χρονη Εβα Κρίστιανσεν, οικονομολόγο και πρώην δημοσιογράφο, την 41χρονη Μπεάτε Μπάουμαν, επικεφαλής προσωπικού και συντονίστρια της προεκλογικής εκστρατείας και την 38χρονη Χίλντεγκαρντ Μίλερ, την πρώτη γυναίκα, επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας. Κατόπιν αυτού και εφόσον η κ. Μέρκελ κερδίσει τις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, δεν θα έχει επιτύχει μόνο μια προσωπική νίκη, αλλά και μια γυναικεία «επανάσταση» σε μια χώρα η οποία διοικείται από άνδρες για άνδρες, κατά τη ρήση Γερμανίδας φεμινίστριας.

Οχι χειροφιλήματα

Δεν θέλει να του φιλούν το χέρι σε ένδειξη σεβασμού, ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, επειδή, όπως ισχυρίζεται, αυτή η παραδοσιακή χειρονομία όχι απλώς δεν συνάδει με τις ισλαμικές αρχές, αλλά επιπλέον τις παραβιάζει. «Το χειροφίλημα είναι ξένο στις αρχές και τα ήθη μας και δεν είναι αποδεκτό από ελεύθερες και ευγενικές ψυχές», φέρεται να δήλωσε ο νέος βασιλιάς, σε αντιπροσωπεία τοπικών αρχόντων του Νότου, οι οποίοι πήγαν στο παλάτι, προκειμένου να τον συγχαρούν για την άνοδό του στον θρόνο. Οι άνθρωποι προφανώς ενήργησαν κατά τα ειωθότα κι έδωσαν έτσι στον μονάρχη την ευκαιρία να διακηρύξει ότι δεν επιθυμεί χειροφιλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χειροφίλημα οδηγεί σε υπόκλιση κι αυτό αποτελεί παραβίαση του θείου νόμου, δεδομένου ότι οι πιστοί δεν υποκλίνονται σε κανέναν άλλο εκτός από τον θεό. O βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος διαδέχθηκε στον θρόνο τον αποθανόντα βασιλιά Φαχντ, θα πρέπει να αιφνιδίασε ευχάριστα τον λαό του, τον οποίο επιπλέον παρότρυνε να διαφυλάξει αυτή τη συνήθεια μόνο για τους γονείς, καθώς αυτοί δικαιούνται μια τέτοια διάκριση. Αν τώρα μπορούν να αναμένουν κι άλλες ευχάριστες και δημοκρατικές εξαγγελίες, ένας μόνο το γνωρίζει κι αυτός δεν είναι άλλος από τον μετριοπαθή μονάρχη τους.

Η δικαίωση της Λόπεζ

Με σχεδόν 30 ταινίες στο ενεργητικό της, επιτυχημένη καριέρα στο μουσικό στερέωμα και δικό της οίκο μόδας, η Τζένιφερ Λόπεζ ισχυρίστηκε ότι μόλις προσφάτως βίωσε την αναγνώριση από τη μητέρα της, δεδομένου ότι επιτέλους της δόθηκε η ευκαιρία να συμπρωταγωνιστήσει με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Παλιά θαυμάστρια του θρύλου του Χόλιγουντ, η μητέρα της Τζένιφερ ένιωσε ότι η καριέρα της κόρης της έφθασε στο αποκορύφωμά της, αφού «αξιώθηκε» να παίξει με το είδωλό της. Ωστόσο και η ίδια αναγνωρίζει ότι η συνεργασία της με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην ταινία «An Unfinished Life», η οποία βγήκε στις αίθουσες μόλις την περασμένη εβδομάδα, είναι κάτι διαφορετικό στην καριέρα της, κάτι πιο δραματικό, κάτι πιο κοντά στην πραγματική τέχνη. Καλές οι αισθηματικές κωμωδιούλες και οι εμπορικές επιτυχίες, αφού αυτές, κακά τα ψέματα, εξασφαλίζουν τα «προς το ζην», αλλά άλλο πράγμα το δράμα, αν και το κοινό δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τον ρόλο της γοητευτικής Λόπεζ ως χήρας νύφης του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Εκείνη, πάντως, ομολόγησε ότι απόλαυσε κάθε στιγμή των γυρισμάτων. Αλίμονο, Ρέντφορντ, είναι αυτός…

Η απορία…

Η αρκετά μεγαλύτερη συνάδελφός της, η 58χρονη Σούζαν Σαράντον, πάλι, αρκετά ικανοποιημένη από την καριέρα της και επίσης ανήσυχη χήρα στην τελευταία ταινία της, «Elizabethtown», περί πολλά τυρβάζει. Ευρισκόμενη στο Φεστιβάλ της Βενετίας δέχθηκε μια ερώτηση από Ιταλό δημοσιογράφο, η οποία της έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσει τη διαφορετική κουλτούρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ποια είναι η σχέση σας με τον θάνατο, φέρεται να ρώτησε ο δημοσιογράφος τη Σαράντον κι εκείνη έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις μεταφυσικές ανησυχίες του νέου. Στην πατρίδα της, όπως σχολίασε, εκείνο που θα ενδιέφερε ένα συνάδελφό του θα ήταν με ποιον κοιμάται και όχι πότε θα κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου. Ομως, ας μην ανησυχεί η συμπαθής ηθοποιός, η αμερικανική επιρροή κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στη Γηραιά Ηπειρο, αρχής γενομένης πάντως απ’ τα τηλεοπτικά αστέρια, πριν φθάσει στους εγνωσμένους αστέρες της μεγάλης οθόνης. Αλλά κι αυτός ο Ιταλός δημοσιογράφος δεν βρήκε, αλήθεια, τίποτ’ άλλο να ρωτήσει την ηθοποιό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή