Εφυγαν οι τελευταίοι από τη Γάζα

Εφυγαν οι τελευταίοι από τη Γάζα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Από επεισόδια στιγματίστηκε η χθεσινή, ιστορική για τον παλαιστινιακό λαό ημέρα, του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής της Λωρίδας της Γάζας. Υπό το βλέμμα της παλαιστινιακής αστυνομίας και λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της τελευταίας αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού στρατού, εκστασιασμένα πλήθη ξεχύθηκαν στους εκκενωμένους εβραϊκούς εποικισμούς, λεηλατώντας ό,τι απέμεινε από τα κατεδαφισμένα κτίρια και πυρπολώντας συναγωγές. Την ίδια στιγμή, νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αιγυπτιακής δύναμης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να εισέλθουν μαζικά στην περιοχή από την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Στο μεταξύ και ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε την αποχώρηση, ο Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε ότι θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον Δεκέμβριο. O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αφοπλισμός της Χαμάς δεν συγκαταλέγεται στα άμεσα σχέδιά του.

Πανηγυρισμοί

Οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες αποχώρησαν χθες το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του σχεδίου «απεμπλοκής» και συνάμα το τέλος της τριακονταετούς κατοχής της παλαιστινιακής αυτής περιοχής.

Οι εγκαταλελειμμένοι εβραϊκοί εποικισμοί μετατράπηκαν σε πεδία πανηγυρισμών για χιλιάδες Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων και μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι πυρπόλησαν συναγωγές και λεηλάτησαν τα ήδη κατεδαφισμένα κτίρια. Στα σύνορα με την Αίγυπτο, δεκάδες πρώην καταζητούμενοι από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και απλοί πολίτες χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να παρακάμψουν το τείχος, το οποίο χωρίζει τη χερσόνησο του Σινά από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να συναντηθούν με συγγενικά τους πρόσωπα και να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Χόσνι Μουμπάρακ έσπευσε χθες να διαψεύσει την είδηση της δολοφονίας νεαρού Παλαιστινίου από Αιγύπτιους στρατιώτες στην περιοχή της Ράφα. Ομως, πηγές προσκείμενες στο νοσοκομείο της προσφυγικής πόλης υποστήριζαν ότι ο δεκατετράχρονος Αντνάν Ατίγια έπεσε νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι. Ακόμα, πέντε Παλαιστίνιοι πνίγηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή γύρω από τον πρώην εποικισμό του Γκους Κατίφ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας ήταν απαγορευμένη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων.

Δεν αφοπλίζει τη Χαμάς

Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής χαιρέτισε ο κ. Αμπάς, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Στόχος μας, πλέον, είναι η απελευθέρωση της Δυτικής Οχθης», τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. O ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε «ανοικτή φυλακή», όπως την αποκάλεσε. Με δηλώσεις του, επίσης, στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο κ. Αμπάς δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει επιβάλει την τάξη στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο αφοπλισμού της Χαμάς. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η όποια προσπάθεια αφοπλισμού των ένοπλων οργανώσεων θα προκαλέσει την έναρξη εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή