O «πόλεμος» Σαρκοζί και Βιλπέν καλά κρατεί

O «πόλεμος» Σαρκοζί και Βιλπέν καλά κρατεί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. H επιστροφή του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στα καθήκοντά του έπειτα από μία εβδομάδα νοσηλείας εξαιτίας ελαφρού ισχαιμικού επεισοδίου, δεν αναμένεται να ηρεμήσει τα πνεύματα στη γαλλική πολιτική σκηνή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, κ. Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, και του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Με απώτερο στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2007, στη Γαλλία οι δύο πολιτικοί δίνουν ο καθένας τη μάχη του, προσπαθώντας να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. O μεν κ. Βιλπέν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμπλήρωσε 100 μέρες στην πρωθυπουργία, αξίωμα το οποίο του εμπιστεύτηκε ο πολιτικός του πατέρας, Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύσει τους αγρότες, τους αλιείς και τους οδηγούς ταξί, τις κατηγορίες δηλαδή των επαγγελματιών οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Κάλεσε, ωστόσο, το σύνολο των Γάλλων πολιτών να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και «να προσπαθήσει να ενταχθεί στη μετά το πετρέλαιο εποχή», δηλαδή να καταναλώσει όσο μπορεί λιγότερο πετρέλαιο. O κ. Βιλπέν είχε νωρίτερα τονίσει ότι αυτό που απαιτούν οι Γάλλοι από τους πολιτικούς είναι να εστιάσουν στα προβλήματα της χώρας και να μην αναλίσκονται σε «άγονες διαμάχες». H δήλωσή του αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια να περιοριστεί η εντύπωση, στην κοινή γνώμη, ότι το κυβερνών γκωλικό κόμμα UMP έχει διασπαστεί σε «βιλπενικούς» και «σαρκοζικούς». Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την ελπίδα ότι σε δέκα χρόνια η γαλλική Κεντροδεξιά θα μπορέσει να περιορίσει το σημερινό 10% της ανεργίας στο 5%, έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από την απήχηση που έχουν οι προτάσεις του. H δημοτικότητα του κ. Σαρκοζί, που έχει κατ’ επανάληψιν υπερασπιστεί το αγγλοσαξονικό φιλελεύθερο πρότυπο για την καταπολέμηση της ανεργίας, παραμένει στα ύψη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Journal du Dimanche, το 69% των ψηφοφόρων προτιμούν τον κ. Σαρκοζί ως υποψήφιο του UMP έναντι του 19% που προκρίνει την υποψηφιότητα Βιλπέν και του ισχνού 9% που θεωρεί τον πρόεδρο Σιράκ κατάλληλο να διεκδικήσει τρίτη προεδρική θητεία.

Αυγά για τον Φαμπιούς

Στο στρατόπεδο της γαλλικής Κεντροαριστεράς συνεχίζεται η κινητικότητα. H εμφάνιση, ωστόσο, του Λοράν Φαμπιούς, Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της θεωρούμενης αριστερής πτέρυγας του κόμματος, στη γιορτή της εφημερίδας Huma-nit, του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν απέβη ενωτική για τη γαλλική Αριστερά. O κ. Φαμπιούς έγινε δεκτός με σφυρίγματα και αυγά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή