Θα αποσυρθούν 50.000 Αμερικανοί

Θα αποσυρθούν 50.000 Αμερικανοί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. O ιρακινός στρατός, συνεπικουρούμενος από αμερικανικές δυνάμεις, ολοκλήρωσε την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, στα δυτικά του Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, από την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, έκανε λόγο για αποχώρηση αρκετών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου. O κ. Ταλαμπανί δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γιατί κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε, όπως είπε, τους τρομοκράτες. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη επανήλθε στο θέμα της υποστήριξης της Δαμασκού προς το ιρακινό αντάρτικο, λέγοντας ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον έχει εξαντληθεί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δήλωνε λίγο αργότερα ότι η Συρία «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι». O κ. Μπους προειδοποίησε τη Συρία ότι κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αδυναμίας της να εμποδίσει ξένους αντάρτες να εισέρχονται από το έδαφός της στο Ιράκ. «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε δικαίωμα να μετακινήσουν (από το Ιράκ) κάποιες δυνάμεις γιατί μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με δικές μας», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο Μπους, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ ο ιρακινός στρατός ολοκλήρωνε τις επιχειρήσεις στην Ταλ Αφάρ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ιράκ εκτιμούν ότι η Ταλ Αφάρ είναι σημαντικός σταθμός για τους ξένους μαχητές που εισέρχονται στο Ιράκ από τη Συρία προκειμένου να υποστηρίξουν την ιρακινή αντίσταση.

Κατηγορούν τη Δαμασκό

«Η Συρία πρέπει να αποφασίσει τι τίμημα είναι πρόθυμη να πληρώσει δυσκολεύοντας την επιτυχία του Ιράκ», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ζαλμάι Χαλίλζαντ, πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στη Βαγδάτη, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που οι ΗΠΑ απευθύνουν εδώ και μήνες κατά της Δαμασκού. O υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, εκτίμησε ότι η Συρία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Ιράκ, διότι δεν επιθυμεί τη δημοκρατική μεταρρύθμισή του και διότι αισθάνεται απειλούμενη από την παρουσία του αμερικανικού στρατού τόσο κοντά στα σύνορά της.

Εν όψει του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτωβρίου για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος του Ιράκ, η επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της σύνταξής του συνεχίζει να επεξεργάζεται κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα των σουνιτών, ανακοίνωσε Ιρακινός βουλευτής, μέλος της επιτροπής. Οι αλλαγές αφορούν τον προσδιορισμό του Ιράκ ως αραβικής χώρας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Ιράκ και τις εξουσίες που θα έχει ο πρωθυπουργός και οι αναπληρωτές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή