Ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη

Ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αυστριακοί απειλούν τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι Βρετανοί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και οι Ρώσοι αρχίζουν κοινωνικά προγράμματα. Οι αντιδράσεις στην αύξηση των τιμών των καυσίμων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όμως δεν έχουν αφήσει αδιάφορη καμία κυβέρνηση στον πλανήτη.

ΑΥΣΤΡΙΑ. Στην Αυστρία, ο υπουργός Οικονομικών Καρλ Χάιντς Γκράσερ απείλησε με επιβολή φορολογίας στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και πέτυχε τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3 λεπτά του ευρώ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Στη Βρετανία, που έχει ιστορικό έντονων διαδηλώσεων κατά των αυξήσεων στα καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν επεχείρησε να στρέψει την οργή προς τις χώρες του ΟΠΕΚ. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε ο κ. Μπράουν σε ομιλία στο Μπράιτον. «Πρέπει να αναληφθεί συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για να κατεβούν οι τιμές του πετρελαίου και να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η αγορά», είπε και προσέθεσε «Από τα 300 δισ. δολάρια επιπλέον εισόδημα για τις χώρες του ΟΠΕΚ και τα 800 δισ. δολάρια που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις στην παραγωγή και παγκόσμιες επενδύσεις σε διυλιστήρια». O κ. Μπράουν κάλεσε ευθέως τον ΟΠΕΚ να λάβει μέτρα αύξησης της παραγωγής στη σύνοδό του στις 19 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι «το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση». Ταυτόχρονα, οργανώσεις καταναλωτών έχουν αρχίσει να καλούν σε αποκλεισμούς διυλιστηρίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. O Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ επισκέφθηκε το σαλόνι αυτοκινήτου IAA στη Φρανκφούρτη και ζήτησε από τους κατασκευαστές να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην παραγωγή αυτοκινήτων με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων. Καταφέρθηκε εκ νέου κατά των κερδοσκόπων καταλογίζοντάς τους τις ευθύνες για την άνοδο των τιμών.

ΡΩΣΙΑ. Στη Ρωσία, η εικόνα είναι αντίστροφη, καθώς η χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι μερίδιο από τα επιπλέον κέρδη που εισπράττει η χώρα από την πώληση πετρελαίου θα διατεθεί για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας, υπερδιπλασιάζοντας τους μισθούς όσων εργάζονται στους τομείς αυτούς. Οι μισθοί των γιατρών, των νοσοκόμων και των καθηγητών θα αυξηθούν από 130% ώς 150% από τον Ιανουάριο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή