Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία

Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πέντε 24ωρα πριν από τις πλέον αμφίρροπες εκλογές στη Γερμανία, οι δύο μεγάλες παρατάξεις ισοψηφούν και η έκβαση της αναμέτρησης είναι αδύνατο να προβλεφθεί: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι πιθανοί εταίροι, χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν ακριβώς 48,5%, όσο δηλαδή και η συμμαχία σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος, η οποία όμως θεωρείται μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε μια χώρα που πέρασε μισόν αιώνα βυθισμένη κατά το ήμισυ στον αντικομμουνισμό. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάρρωση του Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη συντηρητική αντίπαλό του, Αγκελα Μέρκελ, είναι μεν θεαματική, πλην αρκετά καθυστερημένη, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να καλύψει το σημαντικό προβάδισμα της Ενωσης χριστιανοδημοκρατών (CDU).

H πιο πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει αυτήν την όψιμη συσπείρωση του SPD, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες εμφανίζουν τις τελευταίες μέρες μικρές απώλειες (-1%), ενώ το CDU περιορισμένα, αλλά εξόχως σημαντικά στην παρούσα συγκυρία κέρδη (+1,5%).

Πάντως, τα ισχνά αυτά κέρδη εξακολουθούν να μη διασφαλίζουν την αυτοδυναμία της κιτρινόμαυρης κυβέρνησης συνεργασίας και να επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών. Οι επικεφαλής των μεγάλων κομμάτων της χώρας συναντήθηκαν προχθές το βράδυ στα τηλεοπτικά στούντιο του πρώτου κρατικού καναλιού και οι δύο μονομάχοι άδραξαν την ευκαιρία για να υπογραμμίσουν εκ νέου τις ιδεολογικές διαφορές τους, ειδικά στο ζήτημα της φορολογίας και της Τουρκίας.

Εντονες αντιπαραθέσεις

Οι αντιπαραθέσεις τους σε αμφότερα τα θέματα ήταν έντονες, παρά την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας τους. O καγκελάριος επιτέθηκε εναντίον της οικονομικής πολιτικής της αντιπάλου του, ενώ εκείνη του απάντησε ότι καταφεύγει στην κινδυνολογία για να επανεκλεγεί. «Αποτύχατε», του αποκρίθηκε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στη δραματική αύξηση της ανεργίας επί των ημερών του. Με ιδιαίτερη οξύτητα επιτέθηκε ο Σρέντερ στα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, που έχει εξαγγείλει ο οικονομικός γκουρού της Μέρκελ, Πάουλ Κίρχοφ. Τέλος, ο Σρέντερ επανέλαβε την υποστήριξή του προς την ένταξη της Αγκυρας στην E.E. σε αντίθεση με την ειδική σχέση Τουρκίας – E.E. που προτείνει η Μέρκελ. Τις εντυπώσεις κατά την τηλεοπτική συζήτηση έκλεψε και ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος εμφανίσθηκε ενοχλημένος που έχει πάψει να είναι πλέον ο μοναδικός Ανατολικογερμανός στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Εσπευσε όμως να κατηγορήσει τη Μέρκελ ότι έχει απεμπολήσει τις ανατολικογερμανικές της καταβολές και υπεραμύνθηκε των παραδοσιακών θέσεων του κόμματός του. «Αυτό που παρουσίασε ο Γκίζι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά χυδαίος μαρξισμός. H θέση του δεν είναι στο Κοινοβούλιο, αλλά στο μουσείο», ήταν το καυστικό σχόλιο του έγκυρου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Επιπλέον, το περιοδικό ερμηνεύει την προσεκτική στάση του επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών, Εντμουντ Στόιμπερ, στην προτίμησή του για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, καθώς σε αυτήν την περίπτωση τρέφει κάποιες -ισχνές μεν, υπαρκτές δε- ελπίδες να γίνει συναινετικός καγκελάριος, για να αποφευχθεί η σύγκρουση Μέρκελ – Σρέντερ.

Χωρίς πλημμύρες ή μια μελλοντική σύρραξη στον ορίζοντα η επικράτηση του Σρέντερ στην προσεχή αναμέτρηση είναι αδύνατη, συμφωνούν όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι το 2002 οι προαναφερθείσες ειδικές συγκυρίες οδήγησαν στην επανεκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή