Καλλυντικά από δέρμα Κινέζων εκτελεσθέντων θανατοποινιτών

Καλλυντικά από δέρμα Κινέζων εκτελεσθέντων θανατοποινιτών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σάλο αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις αποκλειστικής έρευνας της εφημερίδας «Γκάρντιαν», σύμφωνα με την οποία κινεζική εταιρεία καλλυντικών χρησιμοποιεί το δέρμα των πτωμάτων εκτελεσθέντων θανατοποινιτών σε προϊόντα ομορφιάς τα οποία διαθέτει στην Ευρώπη.

Εργαζόμενοι στην εταιρεία αποκάλυψαν στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι πελάτες, ότι χρησιμοποιούν κολλαγόνο το οποίο αποσπούν από το δέρμα των πτωμάτων, σε διάφορες θεραπείες για τα χείλη και την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά εξάγονται και στη Βρετανία και ότι η χρήση του δέρματος καταδικασμένων σε θάνατο αποτελεί «παράδοση» στην Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος «να γίνεται τόση φασαρία» για το θέμα αυτό. Το ζήτημα, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να λάβει τεράστιες διαστάσεις, δεδομένου ότι πέραν της ηθικής διάστασης, υπάρχει και συγκεκριμένος φόβος για τη μετάδοση ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις για απαλοιφή ρυτίδων αλλά και για βελτίωση της εικόνας των χειλιών έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μόνον στη Βρετανία πραγματοποιούνται 150.000 επεμβάσεις με ενέσιμα σκευάσματα που έχουν βάση το κολλαγόνο κάθε χρόνο, με πιο δημοφιλείς εκείνες των χειλιών. Ορισμένα από τα σκευάσματα παρασκευάζονται από ιστούς χοίρων ή άλλων ζώων και ορισμένοι γιατροί επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση ουσιών που παρασκευάζονται από ανθρώπινους ιστούς. Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις, η έρευνα του «Γκάρντιαν» έδειξε ότι η χρήση ορισμένων ενέσιμων σκευασμάτων κολλαγόνου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και παραμόρφωση στα χείλη των ασθενών.

Το μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που να ορίζουν τη χρήση ανθρώπινων ιστών, ενώ αυτά τα προϊόντα καλλυντικών δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους ελέγχους με τα φάρμακα ή με άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται πάνω στο δέρμα. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί αποκάλυψαν στον «Γκάρντιαν», πάντως, ότι εδώ και χρόνια κυκλοφορεί η φήμη για τη χρήση ιστών από το δέρμα εκτελεσμένων, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το παράνομο εμπόριο οργάνων των ανθρώπων που εκτελούνται στις κινεζικές φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή