Νορβηγία: νίκη Κεντροαριστεράς

Νορβηγία: νίκη Κεντροαριστεράς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. O κεντροαριστερός συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στη Νορβηγία, με μικρή διαφορά από τον απερχόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό του Κελ Μάγκνε Μπόντεβικ, σε μια εκλογική αναμέτρηση, με κεντρικό θέμα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο ερυθροπράσινος συνασπισμός εξασφαλίζει 88 και ο κεντροδεξιός αντίπαλός του 81, σε σύνολο 169 εδρών του νορβηγικού Κοινοβουλίου. Αισθητή αύξηση παρουσίασε το ακροδεξιό «Κόμμα της Προόδου», το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, καθώς εξασφάλισε 38 έδρες.

Παρότι όμως το Εργατικό Κόμμα (62 έδρες) του 46χρονου οικονομολόγου Γενς Στόλτενμπεργκ βγήκε ενισχυμένο κατά 18 έδρες, καλείται να συνεργαστεί για πρώτη φορά, στη μεταπολεμική ιστορία του, με το αγροτικό Κεντρώο Κόμμα (11 έδρες) και τη Σοσιαλιστική Αριστερά (15 έδρες). Οι ηγέτες του ερυθροπράσινου συνασπισμού άρχισαν ήδη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. H εκλογική τους νίκη οφείλεται εν πολλοίς στην υπόσχεση ότι θα δαπανήσουν μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών εσόδων για ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, οι υπό εξέλιξη συζητήσεις αναμένεται να είναι δύσκολες, καθώς τα σχέδια του κ. Στόλτενμπεργκ για την κατασκευή εργοστασίων φυσικού αερίου στη βόρεια Νορβηγία και η χρηματοδότηση ερευνών για νέα κοιτάσματα πετρελαίου στο ευαίσθητο οικολογικό σύστημα της Αρκτικής, προσκρούουν στις οικολογικές ανησυχίες των Σοσιαλιστών και Κεντρώων κομματικών εταίρων του.

Συγχαρητήρια από Σρέντερ, Πέρσον

Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον κ. Στόλτενμπεργκ για τη νίκη του ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο ερυθροπράσινος συνασπισμός του οποίου προσδοκά επίσης σε νίκη, την ερχόμενη Κυριακή, αλλά και ο Σουηδός Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον.

Ο απερχόμενος Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Μπόντεβικ ανακοίνωσε την παραίτησή του, αλλά θα παραμείνει στη θέση του έως την έναρξη της νέας Βουλής στις 14 Οκτωβρίου. «Δεν έχουμε καλή απάντηση», δήλωσε ο 58χρονος Μπόντεβικ, όταν ρωτήθηκε γιατί οι Νορβηγοί καταψήφισαν την κεντροδεξιά κυβέρνησή του, όταν σύμφωνα με μελέτες του OHE, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η Νορβηγία ήταν η καλύτερη χώρα για να ζει κάποιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή