O Μπους ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη»

O Μπους ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. «Την πλήρη ευθύνη» για τις ελλείψεις των κρατικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του τυφώνα «Κατρίνα» ανέλαβε χθες ο πρόεδρος Μπους, που τόνισε ότι η αποτυχία αυτή δημιούργησε ερωτηματικά για την ικανότητα της Ουάσιγκτον να χειρισθεί ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά και τρομοκρατικά πλήγματα. O πρόεδρος θα εκφωνήσει εξάλλου το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα για το ζήτημα του τυφώνα «Κατρίνα», τα ξημερώματα της Παρασκευής. O νέος διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος διαδέχθηκε τον άρτι παραιτηθέντα Μάικλ Μπράουν, Ντέιβιντ Πόλισον, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στα σπίτια τους και την έναρξη των προσπαθειών αυτών υποτίθεται πως θα επιβλέψει εκ του σύνεγγυς και ο Μπους. Ωστόσο, ο ντόπιος πληθυσμός παρακολουθεί μάλλον δύσπιστα την όψιμη ευαισθητοποίηση της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, οι νεκροψίες των 45 σορών, που εντοπίσθηκαν την Κυριακή σε ιατρικό κέντρο της πόλης, αναμενόταν να αρχίσουν χθες, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου. H ανεύρεση των πτωμάτων αυτών ανέβασε σε 280 τον επίσημο απολογισμό.

Σε νοσοκομείο 45 σοροί

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου, στο οποίο βρέθηκαν οι σοροί, εξήγησε ότι κάποιοι από τους ασθενείς πέθαναν πριν από την άφιξη του «Κατρίνα» και πως κανένας από τους θανάτους δεν προκλήθηκε από την έλλειψη φαγητού, νερού ή διακοπή ρεύματος, που τροφοδοτεί ιατρικό εξοπλισμό.

Το πιθανότερο είναι ότι έχασαν τη ζωή τους όσο περίμεναν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο και ενώ η θερμοκρασία στο κτίριο είχε φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στελέχη του νοσοκομείου διέψευσαν τις εικασίες ότι οι 45 εγκαταλείφθηκαν από το προσωπικό και πέθαναν αβοήθητοι, επισημαίνοντας ότι συγγενείς και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν από πάνω τους και τους έκαναν αέρα.

Η ανοικοδόμηση είναι τώρα η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπους, αν και η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διασκεδάσει τους φόβους των Αμερικανών ότι αυτή η προσπάθεια θα μονοπωλήσει το κυβερνητικό έργο. «Δεν πρόκειται να σταματήσει να κινείται ο πλανήτης, επειδή έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στη θεομηνία», σχολίασε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Οπως όμως σχολιάζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, «οι ΗΠΑ ανακάλυψαν με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι οι δισταγμοί μεταξύ ομοσπονδιακών υπηρεσιών, καθώς και οι έριδες και η σύγχυση σε διάφορα επίπεδα του κυβερνητικού μηχανισμού οδήγησαν στη γιγάντωση ενός τυφώνα σε εθνική τραγωδία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή