«O Αμπάς να επιβάλει την τάξη»

«O Αμπάς να επιβάλει την τάξη»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Τη διάλυση των ένοπλων οργανώσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου, φέρεται αποφασισμένος να απαιτήσει ο Μαχμούντ Αμπάς. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, μάλιστα, έκαναν χθες λόγο για ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου με στόχο την πάταξη της ανομίας στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμιζαν ότι η πρώτη ένοπλη οργάνωση, που θα κληθεί να καταθέσει τα όπλα, θα είναι οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο κ. Αμπάς δεν συμμετείχε στους χθεσινούς επίσημους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα του ελέγχου των νοτίων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Παλαιστινίων και Αιγυπτίων.

Ο ισραηλινός πρέσβης

Στο μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ραμ Αβιραμ, χαρακτήρισε χθες «γεγονός ιστορικής σημασίας» την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Αμπάς είναι σε θέση να επιβάλει την τάξη στα παλαιστινιακά εδάφη. «O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διαθέτει τριάντα χιλιάδες στρατιώτες και χαίρει της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Αβιραμ. «Εφόσον επιθυμεί τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των Παλαιστινίων και την υλοποίηση του οράματος για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τις ένοπλες οργανώσεις», επεσήμανε ο ίδιος. «Οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά τη Δυτική Οχθη», κατέληξε ο κ. Αβιραμ.

Κατά τ’ άλλα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κορέι, θα μεταβεί σήμερα στο Κάιρο προκειμένου να συζητήσει με την αιγυπτιακή κυβέρνηση το ζήτημα του από κοινού ελέγχου των νοτίων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας. Ηδη, κατόπιν πιέσεων των Ισραηλινών, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχής γενομένης από χθες το απόγευμα θα διεξάγονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο αργότερα, πάντως και υπό το βλέμμα Παλαιστινίων αστυνομικών, ένοπλοι ανατίναξαν τμήμα του μεταλλικού τείχους που βρίσκεται στα σύνορα για να διευκολύνουν τη μετακίνηση Παλαιστινίων από και προς την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή