Παρέμβαση Χέλμουτ Σμιτ για την Τουρκία

Παρέμβαση Χέλμουτ Σμιτ για την Τουρκία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Παρέμβαση κατά της τουρκικής ένταξης και υπέρ των θέσεων της Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε χθες ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Στον αντίποδα, ο καγκελάριος Σρέντερ επισκέφθηκε τα γερμανικά γραφεία της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» και ζήτησε την ψήφο της τουρκικής μειονότητας. «(Στο θέμα της Τουρκίας) έχω ακριβώς την ίδια γνώμη με την κυρία Μέρκελ», είπε ο Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ντι Τσάιτ. «Οικονομική συνεργασία ναι, τελωνειακή ένωση ναι, ζώνη ελευθέρου εμπορίου ναι, αλλά όχι και ελευθερία μετακίνησης για τον πλεονάζοντα πληθυσμό της Τουρκίας».

Η ηγέτις των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ της προνομιακής σχέσης E. E – Τουρκίας, και όχι υπέρ της πλήρους ένταξης, την οποία προωθεί ο Σρέντερ. O Γερμανός καγκελάριος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στους κόλπους της τουρκικής μειονότητας που αριθμεί 2,6 εκατομμύρια μέλη, εκ των οποίων 600.000 με δικαίωμα ψήφου.

Οφέλη για Χριστιανοδημοκράτες

Η λαϊκής κυκλοφορίας εφημερίδα «Μπιλντ», που στηρίζει τους χριστιανοδημοκράτες, κυκλοφόρησε χθες με εξώφυλλο τη φωτογραφία του Σρέντερ που μιλούσε κάτω από μια μεγάλη τουρκική σημαία και τον τίτλο «Θα κρίνουν οι Τούρκοι τις εκλογές;» H επαναφορά του ζητήματος της Τουρκίας στην επικαιρότητα λειτουργεί προς όφελος των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς το 74% της κοινής γνώμης διαφωνεί με την τουρκική ένταξη.

Η μάχη για την οικονομία

Ωστόσο, έως τώρα το θέμα της Τουρκίας δεν είχε επηρεάσει με καθοριστικό τρόπο τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, που είχε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τα θέματα οικονομικής πολιτικής. Στον τομέα αυτό, η Μέρκελ έχει τρομοκρατήσει μερίδα της κοινής γνώμης, προωθώντας ως σκιώδη υπουργό Οικονομικών τον οικονομολόγο και νομικό Πάουλ Κίρχοφ. Οι προτάσεις του Κίρχοφ για την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% τον κατέστησαν εύκολο στόχο των σοσιαλδημοκρατών. «Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 25% σημαίνει γιγάντια αναδιανομή εισοδημάτων από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα», δήλωσε ο κ. Σρέντερ σε εφημερίδα του Αμβούργου.

Μπροστά στις συνεχείς αυτές επιθέσεις, η κ. Μέρκελ εξαναγκάστηκε να επαναφέρει στο προσκήνιο τον Φρίντριχ Μερτς, εξέχον μέλος του οικονομικού επιτελείου των χριστιανοδημοκρατών, με τον οποίο πέρυσι είχε έρθει σε ρήξη. O Μερτς είναι ο εμπνευστής του φορολογικού προγράμματος του CDU, το οποίο είναι πολύ πιο μετριοπαθές από τις ριζοσπαστικές προτάσεις Κίρχοφ. «Υπάρχει χώρος για όλους», είπε η κ. Μέρκελ, αφήνοντας την οδυνηρή απόφαση ως προς το ποιον από τους δύο θα τοποθετήσει στη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών για αργότερα.

Ισως η λύση προκύψει από τις ίδιες τις κάλπες, εφόσον ο Πάουλ Κίρχοφ έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε περίπτωση «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται πιθανό, καθώς σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του έγκυρου Ινστιτούτου Αλλενσμπαχ τα δυο μεγάλα κόμματα σχεδόν ισοψηφούν. Ωστόσο, με τους αναποφάσιστους στο 30% οι αναλυτές τηρούν στάση αναμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή