Πυροδότησε βόμβα ανάμεσα στους εργάτες

Πυροδότησε βόμβα ανάμεσα στους εργάτες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. H μία θηριωδία διαδέχεται την άλλη στο Ιράκ, με μόνη αιτιολογία ότι διαπράττεται σε αντίποινα για προηγούμενη θηριωδία και θύματα πάντοτε πολίτες· φτωχούς και άοπλους. Ενδεκα επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χθες το πρωί στη Βαγδάτη με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 150 και τους τραυματίες τους 200, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος του Ιράκ.

Αναζητούσαν μεροκάματο

Είχε μόλις ξημερώσει στη φτωχή σιιτική γειτονιά Καδιμίγια, όταν ένας άνδρας εμφανίστηκε στην πλατεία Ορούμπα όπου κάθε πρωί συγκεντρώνονται εργάτες που ψάχνουν για δουλειά. O άγνωστος άρχισε να ζητάει εργάτες και μόλις αυτοί μαζεύτηκαν γύρω του πυροδότησε τη βόμβα. «Μαζευτήκαμε και ξαφνικά το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε και η περιοχή γέμισε φωτιά, σκόνη και σκοτάδι», διηγείται λίγη ώρα αργότερα σε ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς ένας επιζών. Πρόκειται για τη δεύτερη πλέον πολύνεκρη επίθεση στο «μεταπολεμικό» Ιράκ: 114 νεκροί και περισσότεροι από 156 τραυματίες, πολλοί τόσο σοβαρά που μάλλον δεν θα επιζήσουν, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Εδώ δεν υπάρχουν ούτε γραφεία κόμματος ούτε αστυνομία. O στόχος ήταν πολίτες. Γιατί γυναίκες και παιδιά;» αναρωτιέται ο Μοχάμεντ Τζαμπάρ μετά την έκρηξη. H αστυνομία απέκλεισε την πλατεία Ορούμπα καθώς νοσοκομειακά μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες. Οι προσόψεις των κτιρίων μαύρισαν από την έκρηξη, ενώ οι δρόμοι γέμισαν από καμένα αυτοκίνητα. Ενας καταστηματάρχης της περιοχής δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φτωχοί εργάτες από το νότο του Ιράκ που είχαν έρθει στην πρωτεύουσα αναζητώντας δουλειά.

Στις επόμενες ώρες ακολούθησαν δέκα ακόμη επιθέσεις αυτοκτονίας, οι επτά με στόχο Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες και οι υπόλοιπες με στόχο απλούς πολίτες. Σε τέσσερις επιθέσεις τραυματίστηκαν ένδεκα Αμερικανοί στρατιώτες. Ενδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας στη βόρεια Βαγδάτη την ώρα που έβαζαν βενζίνη. Με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο η Αλ Κάιντα του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι διεξάγει εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων σε αντίποινα για την επίθεση των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων κατά της πόλης Ταλ Αφάρ, όπου τις περασμένες ημέρες έχουν σκοτωθεί περίπου 200 αντάρτες και άγνωστος αριθμός αμάχων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία ακόμη τραγωδία σημειώθηκε στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Ενοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές και επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα επέδραμαν στο σουνιτικό χωριό Τατζί, 15 χλμ. βορείως της Βαγδάτης. Αφού έψαξαν τα σπίτια του χωριού, συγκέντρωσαν στην πλατεία του 17 άνδρες, τους έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και τους εκτέλεσαν. Μεταξύ των εκτελεσμένων ήταν ένας αστυνομικός και αρκετοί που εργάζονταν ως οδηγοί και οικοδόμοι για τον αμερικανικό στρατό.

Εν τω μεταξύ το ιρακινό Κοινοβούλιο απέστειλε στα Ηνωμένα Εθνη το τελικό κείμενο του νέου Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να τυπωθεί σε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα, τα οποία θα μοιραστούν στους πολίτες της χώρας εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 15ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ιρακινού Κοινοβουλίου στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί ορισμένες αλλαγές για να ικανοποιηθούν αιτήματα της σουνιτικής κοινότητας. Οι αλλαγές αφορούν το σημείο όπου περιγράφεται η εθνική ταυτότητα του Ιράκ και άρθρα που ρυθμίζουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τις εξουσίες του πρωθυπουργού ο οποίος θα έχει δύο και όχι τρεις αναπληρωτές. Οι αλλαγές θεωρούνται μικρής σημασίας και πάντως όχι ικανές να μεταστρέψουν τη σουνιτική κοινότητα, οι ηγέτες της οποίας καλούν τον λαό να καταψηφίσει το Σύνταγμα.

Θα διασπάσει τη χώρα

Οι σουνίτες εκτιμούν ότι το νέο Σύνταγμα θα έχει αποτέλεσμα τη διάσπαση του Ιράκ σε τρία κομμάτια, ένα σιιτικό, ένα κουρδικό και ένα σουνιτικό και τον οικονομικό μαρασμό της σουνιτικής μειονότητας. Σύμφωνα με το μεταβατικό Σύνταγμα αρκεί η καταψήφιση του νέου κειμένου από τα δύο τρίτα του πληθυσμού σε τρεις από τις 18 επαρχίες του Ιράκ. OI σουνίτες διαθέτουν πλειοψηφία σε τέσσερις επαρχίες του Ιράκ.

Με προβλήματα υγείας ο Μπιν Λάντεν

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγός της Αλ Κάιντα, υποφέρει από προβλήματα υγείας, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό στην Καμπούλ, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύει η αραβική εφημερίδα Al Hayat. «Οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν πληροφορίες ότι ο Λάντεν προσπαθεί να λάβει ιατρική βοήθεια», δήλωσε στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Ντον ΜακΓκρόου, επικεφαλής επιχειρήσεων στο στρατηγείο των πολυεθνικών δυνάμεων στην Καμπούλ. O ΜακΓκρόου δεν διευκρίνισε τι είδους πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Λάντεν. Ωστόσο Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Λάντεν αντιμετώπιζε προβλήματα στα νεφρά και λάμβανε ιατρική περίθαλψη από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Εκτιμάται ευρέως ότι μετά την πτώση των Ταλιμπάν ο Λάντεν κρύβεται στην περιοχή των συνόρων Αφγανιστάν – Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή