Ελιγμός Σαρόν για συνέχιση κατοχής

Ελιγμός Σαρόν για συνέχιση κατοχής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας δεν ισοδυναμεί με τέλος της κατοχής, αλλά με αναδίπλωση που έχει στόχο το πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη». Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, κ. Μαρουάν Αμπτελχαμίντ, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Δήθεν «ανεξάρτητο»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του κ. Αμπτελχαμίντ για τις προτάσεις που διατυπώνονται ανεπισήμως, από ισραηλινής πλευράς, στην Παλαιστινιακή Αρχή:

«Ο Σαρόν μας ενθαρρύνει να ανακηρύξουμε παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά σύνορα, «προσφέροντάς μας» τη Γάζα, που αντιστοιχεί μόλις στο 5% των κατεχομένων, και το 42% της Δυτικής Οχθης, αφήνοντας για το ακαθόριστο μέλλον το τελικό καθεστώς. Εν ολίγοις, μας προσφέρουν το δέλεαρ να αποκτήσουμε ένα δήθεν «ανεξάρτητο κράτος», που θα αναγνωριστεί από τον OHE και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν 15 έως 20 χρόνια, ενώ το Ισραήλ θα δημιουργεί νέα τετελεσμένα της κατοχής -εποικισμοί κ.ά.- στα εδάφη μας».

Σε πείσμα των δυσκολιών, ο κ. Αμπτελχαμίντ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2006 θα είναι «χρονιά της Δημοκρατίας για τον παλαιστινιακό λαό».

Σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφονται οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων και το συνέδριο της Φατάχ, δύο μήνες αργότερα.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι βουλευτές της Φατάχ θα επιλεγούν, για πρώτη φορά, από τους ίδιους τους πολίτες, με προκριματικές εκλογές και όχι από την ηγεσία της οργάνωσης.

Συμμετοχή της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης απέρριψε κατηγορηματικά την παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εμποδιστεί η συμμετοχή της ισλαμικής Χαμάς στις εκλογές λόγω της «τρομοκρατικής», κατά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δράσης της.

«Ο πρόεδρός μας, Μαχμούντ Αμπάς, κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Μπους ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ένοπλης βίας, αλλά και ότι δεν εννοεί να πάρει μέτρα που θα πυροδοτήσουν εμφύλιο πόλεμο στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο κ. Αμπτελχαμίντ, προσθέτοντας:

«Η Χαμάς είναι μια υπαρκτή πολιτική δύναμη που, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζεται από το 30% των πολιτών έναντι 43% της Φατάχ.

Η συμμετοχή της στις εκλογές σηματοδοτεί μια σημαντική, θετική αλλαγή στρατηγικής: Αποδέχεται τη συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και παίρνει μέρος στην πολιτική διαδικασία, που καθορίστηκε από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο.

Εχουμε κάθε λόγο να τους ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να μοιραστούν μαζί μας τις ευθύνες για τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης».

Οχι στο ένοπλο χάος

Σχετικά με το επίμαχο θέμα του αφοπλισμού των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο κ. Αμπτελχαμίντ δήλωσε: «O πρόεδρός μας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα επιβάλει ένα νόμο, ένα στρατό, μια Παλαιστινιακή Αρχή και ότι δεν θα ανεχθεί το ένοπλο χάος. Πέτυχε στο Κάιρο συμφωνία ανακωχής όλων των οργανώσεων. Κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους με όπλα.

Αλλά δεν μπορούμε να αφοπλίσουμε τους πολίτες από τα όπλα που διατηρούν στα σπίτια τους για αυτοάμυνα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εμπιστευόμαστε τον Αριέλ Σαρόν και την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Ο Πατριάρχης

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρέσβης αποκάλυψε ότι ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει ήδη αναγνωρισθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή και ότι η τυπική επικύρωση θα δημοσιοποιηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον υφυπουργό κ. Σκανδαλάκη για την «πολύ στενή συνεργασία» του, που είχε ως αποτέλεσμα «να αποτραπούν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες από την πώληση ιερής παλαιστινιακής γης» σε Ισραηλινούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή