Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν νέο ρόλο στο Αφγανιστάν

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν νέο ρόλο στο Αφγανιστάν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι αντιτάσσονται σφόδρα στο αμερικανικό σχέδιο για συμμετοχή του NATO σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας του NATO, η οποία άρχισε χθες στο Βερολίνο, ο Αμερικανός ομόλογός τους, κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε τη διεύρυνση του ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και πέραν των ειρηνευτικής της αποστολής.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε τη συμμετοχή του NATO σε επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης στο Αφγανιστάν, της οποίας ηγούνται οι Ταλιμπάν. Παρότι ο κ. Ράμσφελντ διευκρίνισε ότι οι 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα εξακολουθήσουν να διαχειρίζονται την εξέγερση, για ένα ορισμένο διάστημα, επεσήμανε ότι το NATO θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν όπου σημειώνονται οι περισσότερες συγκρούσεις. Εξάλλου το Πεντάγωνο επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι από την περασμένη άνοιξη δέχονται διαρκώς επιθέσεις από τους εξεγερμένους. O Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρικ, δήλωσε ότι η ενοποίηση της ειρηνευτικής αποστολής του NATO με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα άλλαζε δραματικά το ρόλο της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, καθώς «θα καθιστούσε την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη για τους στρατιώτες μας και θα επιδείνωνε το κλίμα στο Αφγανιστάν».

Η Βρετανία επέδειξε ανάλογη απροθυμία για τη «συγχώνευση» των δύο αποστολών. O Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ράιντ, υποστήριξε την ιδέα μιας «συνεργασίας», στην οποία οι δύο αποστολές θα αλληλοσυμπληρώνονται. Το πραγματικό ζητούμενο, πάντως, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, αφορά το ρόλο του NATO μακροπρόθεσμα και την ικανότητά του να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις νέες απειλές του 21ου αιώνα.

Και η Γαλλία, η οποία έχει αποστείλει στο Αφγανιστάν άνδρες των ειδικών δυνάμεων, δήλωσε ότι αντιτάσσεται στην ενοποίηση των δύο αποστολών. Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι οι δύο αποστολές είναι εντελώς διαφορετικές. «Αν ξαφνικά ενώσετε τις ειδικές δυνάμεις ή τις αντιτρομοκρατικές ομάδες με ειρηνευτικές αποστολές, όπως αυτή του NATO στο Αφγανιστάν, τότε υπονομεύετε πλήρως τον ρόλο της Συμμαχίας», πρόσθεσε. Εν όψει της λήξης της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν, την ερχόμενη άνοιξη, Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στη Συμμαχία για να διευρύνει τον ρόλο της εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι ΗΠΑ για να μειώσουν τον αριθμό των Αμερικανών εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή