Τέσσερα πιθανά σενάρια για το μετεκλογικό σκηνικό

Τέσσερα πιθανά σενάρια για το μετεκλογικό σκηνικό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες υπό την Αγκελα Μέρκελ προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι έρευνες τούς εμφανίζουν να μην διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. H συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης στις εκλογές της Κυριακής είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Τα τέσσερα πιθανά μετεκλογικά σενάρια είναι:

1. Δεξιά κυβέρνηση: μία συνεργασία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών παραμένει το ιδανικό αποτέλεσμα για τη Μέρκελ. Από τις δημοσκοπήσεις όμως προκύπτει ότι είναι εξόχως δύσκολο να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση τα δύο κόμματα.

2. Κυβέρνηση Δεξιάς και Αριστεράς: η συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Σρέντερ με τη Μέρκελ καγκελάριο είναι μία σοβαρή πιθανότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ο Σρέντερ μάλλον δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, παρά την ένταξη του κόμματός του σε αυτήν. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι η συμμαχία θα σημάνει αδιέξοδο και θα αναβάλει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

3. Κυβέρνηση Αριστεράς: η κυβέρνηση αυτή θα αποτελείτο από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, αλλά και το νέο Αριστερό Κόμμα, που απαρτίζεται από πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας και αποσκιρτήσαντες σοσιαλδημοκράτες, εξοργισμένους από τις περικοπές επιδομάτων ανεργίας και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Σρέντερ. Το σενάριο αυτό σχεδόν αποκλείεται λόγω της δυσπιστίας έναντι των πρώην κομμουνιστών και των ιδεολογικών διαφορών τους με τους Σοσιαλδημοκράτες.

4. Κυβέρνηση κεντροαριστερή: διατήρηση δηλαδή της συμμαχίας Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών, με τη συμμετοχή των Ελεύθερων Δημοκρατών. Είναι ίσως το πλέον ευφάνταστο σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή