Το γερμανικό εκλογικό σύστημα

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναλογικό εκλογικό σύστημα στη Γερμανία είναι ξεχωριστό, επειδή επιτρέπει δύο διαφορετικές ψήφους, μία για τους υποψηφίους της κάθε περιφέρειας και μία για το κόμμα που υποστηρίζει κάθε ψηφοφόρος. Από την πρώτη ψήφο αναδεικνύονται απ’ ευθείας οι βουλευτές, που εξασφαλίζουν απλή, σχετική πλειοψηφία, ενώ από τη δεύτερη εκλέγονται οι βουλευτές με βάση τις κομματικές λίστες.

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι δικαίωμα εκπροσώπησης στη Βουλή έχουν μόνο τα κόμματα, που υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 5% στη δεύτερη ψήφο ή που εξασφαλίζουν τρεις απ’ ευθείας έδρες, από την πρώτη ψήφο. Για παράδειγμα, το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που είχε αποσπάσει λιγότερο από 5% στις περασμένες εκλογές, αλλά είχε εκλέξει απ’ ευθείας δύο βουλευτές, κατείχε στη Βουλή δύο έδρες, οι οποίες όμως αποδίδονταν σε ανεξάρτητους και όχι επισήμως στο PDS.

O συνολικός αριθμός των απ’ ευθείας εδρών από την πρώτη ψήφο και των κομματικών λιστών από τη δεύτερη εξισορροπούνται, ώστε η σύνθεση του Κοινοβουλίου να απηχεί τη διανομή των δεύτερων ψήφων μεταξύ των κομμάτων. Ωστόσο, αν ένα κόμμα έχει περισσότερες απ’ ευθείας έδρες απ’ ό,τι δικαιολογεί το ποσοστό ψήφων του σε ένα ορισμένο ομοσπονδιακό κρατίδιο, του επιτρέπεται να τις κρατήσει. Αυτές οι επιπλέον έδρες σημαίνουν ότι παραδοσιακά το Μπούντεσταγκ έχει παραπάνω μέλη απ’ ό,τι ο ελάχιστος αριθμός που προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα, το απερχόμενο σώμα διέθετε 603 βουλευτές με τους σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να διαθέτουν τέσσερις επιπλέον έδρες και τους χριστιανοδημοκράτες μία. O ελάχιστος αριθμός εδρών είναι 598, συν τις πρόσθετες έδρες που διατίθενται κατά την εκάστοτε αναμέτρηση.

Αποτρεπτικό για τα μικρά κόμματα

Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτρέπει την ένταξη μικρών κομμάτων στο Κοινοβούλιο (από το φόβο αναβίωσης του φαινομένου του Χίτλερ στον Μεσοπόλεμο) και τη διασφάλιση ισχυρών πλειοψηφιών και βιώσιμων κυβερνήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι νεοναζιστικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει ποτέ να ξεπεράσουν το όριο του 5% σε εθνικό επίπεδο. Το όριο αποδείχθηκε εξάλλου καίριο για την επανεκλογή του Σρέντερ το 2002, αφού απέτρεψε την είσοδο του PDS στο Μπούντεσταγκ και επέτρεψε το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας από τον Σρέντερ.

Αντίθετα αυτήν τη φορά το Αριστερό Κόμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβεί το 5% και ενδέχεται να αποτελέσει την αιτία της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης τόσο από την κεντροαριστερή όσο και από την κεντροδεξιά παράταξη.

Συνολικά 61,9 εκατομμύρια Γερμανοί από τα 82 εκατομμύρια, που είναι ο πληθυσμός της χώρας, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το 2002 το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 79,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή