Το μη χείρον βέλτιστον στον OHE

Το μη χείρον βέλτιστον στον OHE

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Με τις ομιλίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άνοιξε χθες η αυλαία της τριήμερης πανηγυρικής συνόδου κορυφής στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή του. Ομως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύνοδο στην ιστορία του OHE, με την προσέλευση αντιπροσώπων από 175 χώρες, το γενικότερο κλίμα δεν υπήρξε πανηγυρικό.

Ο συμβιβασμός της ύστατης ώρας, που επετεύχθη μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων 33 χωρών – μελών ως προς τα σχέδια μεταρρύθμισης του Οργανισμού, έσωσε την τελευταία στιγμή τα προσχήματα. Επί της ουσίας ωστόσο, το κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε πόρρω απέχει από τα φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης του OHE, τα οποία είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Ανάν. Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητη η παρελκυστική στάση του Αμερικανού πρέσβη στον Οργανισμό, Τζον Μπόλτον, ο οποίος απαίτησε 700 τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο. Κατόπιν αυτού, η αναπληρώτρια γ.γ. του OHE Αντζελα Κέιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμποδίζουν μια μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας.

Απογοήτευση

Η απογοήτευση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην ομιλία του γ.γ. Κόφι Ανάν. «Είναι μια καλή αρχή, αλλά όχι η θεμελιώδης μεταρρύθμιση που σχεδιάσαμε», είπε ο κ. Ανάν αναφερόμενος στο κείμενο που θα υιοθετήσει η Γ.Σ. αύριο. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα, την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού», τόνισε στη συνέχεια. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο προεδρεύων Σουηδός πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον προειδοποίησε ότι εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της φτώχειας. O πρόεδρος Μπους απευθυνόμενος σε ένα επιφυλακτικό ακροατήριο και σε 150 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επανήλθε στο θέμα του εκδημοκρατισμού χωρών όπως το Ιράκ και φυσικά αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών και την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου. Αφού ευχαρίστησε όσες χώρες και οργανισμούς έσπευσαν να βοηθήσουν μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», ο κ. Μπους υπογράμμισε τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας, έναντι της οποίας ο κόσμος παραμένει ενωμένος κατά των τρομοκρατών. O Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με έμφαση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη δική τους πρόταση για αντικατάσταση της υπάρχουσας Επιτροπής του OHE από ένα ευέλικτο και ολιγάριθμο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. H αμερικανική πρόταση υιοθετήθηκε κατά το ήμισυ μόνο στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση.

Τα πυρηνικά όπλα

Ενα από τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής είναι αυτό των πυρηνικών όπλων και η πιθανή χρήση τους από ομάδες τρομοκρατών. O πρώτος ηγέτης ο οποίος υπέγραψε σχετικό μνημόνιο για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας, ήταν, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων διπλωματών 40 χώρες αναμένεται να το υιοθετήσουν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή