Διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο το Ιράκ

Διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο το Ιράκ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μία ημέρα μετά την κήρυξη «ολοκληρωτικού πολέμου» από την Αλ Κάιντα του Ιράκ κατά των σιιτών και της ιρακινής κυβέρνησης και τον θάνατο 160 Ιρακινών από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 24 αστυνομικών και οκτώ πολιτών. H ιρακινή κυβέρνηση έκανε έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση, ωστόσο εν όψει του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, στις 15 Οκτωβρίου, το πιθανότερο είναι η βία να κλιμακωθεί.

Στόχος οι ένοπλες δυνάμεις

Στόχος των χθεσινών επιθέσεων (σε αντίθεση με αυτές της Τετάρτης που προκάλεσαν εκατόμβη αμάχων) ήταν οι ειδικές δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας, τις οποίες σουνιτικές πολιτικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει για διώξεις κατά της μειονότητας. H πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στις οκτώ το πρωί, τοπική ώρα, και από τη σφοδρή έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 κομάντος καθώς και πέντε περαστικοί πολίτες. Τέσσερις ώρες αργότερα σημειώθηκαν δύο ακόμη διαδοχικές επιθέσεις αυτοκτονίας πάλι κατά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ακόμη κομάντος. Ενδιαμέσως τρεις πολίτες είχαν σκοτωθεί και 13 ακόμη είχαν τραυματιστεί από έκρηξη βόμβας που έπληξε λεωφορείο του υπουργείου Βιομηχανίας σε γειτονιά της ανατολικής Βαγδάτης. Στη συνοικία Ντούρα, όπου σημειώθηκαν οι τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των αστυνομικών, ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις περιπολούσαν στους δρόμους και προειδοποιούσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι πέντε ακόμη βομβιστές ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων και στο Ραμαντί, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στρατού διέψευσε πληροφορίες ότι αντάρτες επιτέθηκαν σε αμερικανικές δυνάμεις με χημικά όπλα.

Αργά την Τετάρτη κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, σύμφωνα με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση κηρύττει «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά σιιτών, κυβέρνησης και ιρακινού στρατού σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Ταλ Αφάρ. Οι επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης σημειώθηκαν ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ιράκ βρίσκονται στις ΗΠΑ. O κ. Ταλαμπανί συναντήθηκε με τον κ. Μπους και συμφώνησαν ότι είναι νωρίς να γίνει λόγος για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, αν και μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Ταλαμπανί είχε εκτιμήσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου 40 – 50 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να αποσυρθούν.

«Ατυπος» εμφύλιος

Οι σκόπιμες επιθέσεις των τρομοκρατών του Ζαρκάουι κατά αμάχων σιιτών έχουν προκαλέσει οργή στο Ιράκ όπου το κλίμα είναι ήδη τεταμένο λόγω και του νέου Συντάγματος, το οποίο απορρίπτει η σουνιτική κοινότητα. Εκπρόσωπος Τύπου της σουνιτικής Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων καταδίκασε τις επιθέσεις της Τετάρτης, εκτιμώντας ότι σκοπός τους είναι η πρόκληση εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, παρά την εκλογή κυβέρνησης, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εμφυλίου, ενώ καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (15 Οκτωβρίου) το πιθανότερο είναι οι επιθέσεις να πολλαπλασιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή