Συμμάχους αλιεύει τώρα η Τεχεράνη

Συμμάχους αλιεύει τώρα η Τεχεράνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εμφανή προσπάθεια αλίευσης συμμάχων εν όψει της επαπειλούμενης διπλωματικής ρήξης με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ιράν προσπάθησε χθες να δελεάσει την Τουρκία και άλλες ισλαμικές χώρες, προσφέροντάς τους πυρηνική τεχνογνωσία για ειρηνικούς σκοπούς.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Είμαστε όμως έτοιμοι να προσφέρουμε την πυρηνική μας τεχνογνωσία σε ισλαμικές χώρες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους». Αυτό δήλωσε ο νεοεκλεγείς, συντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του OHE, στη Νέα Υόρκη. H Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 4.500 μεγαβάτ, οι οποίοι θα καλύπτουν το 5% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2012.

Μια «εγκάρδια συνεννόηση» μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης έχει ιδιαίτερη αξία για την τελευταία, καθώς την προσεχή Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κοινή πρόταση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής «τρόικας» (Γαλλία – Βρετανία – Γερμανία) περί παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση των δεσμεύσεών του γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα – κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων.

Δυτικές αντιπροσωπείες στην έδρα της IAEA, στη Βιέννη, εκτιμούσαν χθες ότι η «πυρηνική διπλωματία» της Τεχεράνης αποφέρει καρπούς, καθώς Ρωσία, Κίνα και η πλειοψηφία των Αδεσμεύτων αντιτίθενται στην πρόταση για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τις εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετη και η αναδίπλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «το θέμα δεν είναι και τόσο επείγον», ώστε να απαιτείται απόφαση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν θα προσπαθήσει να κερδίσει συμμάχους και χρόνο μιλώντας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του στη γενική συνέλευση του OHE αύριο, Σάββατο. Χθες, ο Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι Ρωσία και Ιράν έχουν «κοινά συμφέροντα» στην Κασπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή