Ελεύθερη η Ολλανδή εκατομμυριούχος

Ελεύθερη η Ολλανδή εκατομμυριούχος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ξυπόλητη, αλλά σώα και αβλαβής έκανε την εμφάνισή της, το βράδυ της Τετάρτης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αρνεμ, στα ολλανδο-γερμανικά σύνορα, η απαχθείσα Κλόντια Μέλχερς, κόρη ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ολλανδίας. H Μέλχερς είχε απαχθεί το βράδυ της Δευτέρας από συμμορία που ζητούσε ως λύτρα 300 κιλά κοκαΐνη. Δεν είναι σαφές αν καταβλήθηκαν ή όχι λύτρα.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί την απελευθέρωσαν», δήλωσε ο επιθεωρητής της ολλανδικής αστυνομίας Βίλεμ Βούλντερς. O Βούλντερς είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, η οικογένεια της 37χρονης Μέλχερς δεν ήρθε σε επαφή με τους απαγωγείς και δεν κατέβαλε λύτρα.

Οπως κατέθεσε η Μέλχερς στην αστυνομία, οι απαγωγείς της, δύο Λατινοαμερικανοί και ένας Αφρικανός, την κρατούσαν σε άδειο δωμάτιο στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού. Της έδωσαν ρούχα και φαγητό και της επέτρεψαν να κάνει μπάνιο, ενώ δεν την έβλαψαν, με εξαίρεση τα σημάδια στα χέρια από το σχοινί με το οποίο την είχαν δέσει.

Οι ένοπλοι απαγωγείς εισέβαλαν στο σπίτι της Μέλχερς, σε εύπορη συνοικία του Νοτίου Αμστερνταμ, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ήταν παρόντα τα δυο παιδιά της και ένας γείτονας. Χωρίς να αγγίξουν τα παιδιά, έδεσαν το γείτονα και έβαλαν τη Μέλχερς μέσα σε ένα κασόνι, με το οποίο τη μετέφεραν στο αυτοκίνητό τους. Στη συνέχεια, ένα από τα παιδιά έλυσε τον γείτονα και κάλεσε την αστυνομία, όμως τα ίχνη των απαγωγέων είχαν ήδη χαθεί.

Ο πατέρας της Μέλχερς, 69χρονος Χανς Μέλχερς, είναι ιδιοκτήτης της χημικής βιομηχανίας Μελχεμί και βρίσκεται στην 36η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων Ολλανδών, με περιουσία που υπολογίζεται στα 460 εκατ. ευρώ. Το όνομα του Μέλχερς απασχόλησε τους τελευταίους μήνες τον ολλανδικό Τύπο, έπειτα από αποκαλύψεις ότι η εταιρεία του είχε προμηθεύσει απαγορευμένες χημικές ουσίες στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του ’80. H τέως σύζυγος του Μέλχερς, Αννα Μαρία Λίφενς είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στη Μάλτα το 1999, έχοντας πέσει από τις σκάλες. H Λίφενς φέρεται, πριν από τον θάνατό της, να είχε επικοινωνήσει με τις ολλανδικές αρχές ισχυριζόμενη ότι ο σύζυγός της πουλούσε χημικά στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Το αίτημα των απαγωγέων για 300 κιλά κοκαΐνης σύμφωνα με τον επιθεωρητή Βούλντερς θα ήταν πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί. «Το να βρεθούν 300 κιλά κοκαΐνης θα ήταν δύσκολο, ακόμη και για μια εγκληματική οργάνωση. H ποσότητα είναι τεράστια, για να γίνει κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα πρέπει να έχει κανείς τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Νομίζω ότι είναι απίθανο να ικανοποιήθηκε το αίτημα των απαγωγέων», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ 4,6 τόνοι κοκαΐνης, ένα από τα μεγαλύτερα φορτία που έπεσε ποτέ στα χέρια των ολλανδικών αρχών. Δεν είναι σαφές αν οι απαγωγείς σχετίζονται με τους επίδοξους παραλήπτες του αμύθητης αξίας φορτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή