H τρομοκρατία σε πρώτο πλάνο χθες στον OHE

H τρομοκρατία σε πρώτο πλάνο χθες στον OHE

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία, αλλά επιφυλακτικοί στις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του OHE εμφανίζονται οι ξένοι ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη που διοργανώνεται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυσή του.

Τα φιλόδοξα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα φαίνεται να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ηγετών για αναμόρφωση του OHE, καθώς μετά την υιοθέτηση του αρχικού κειμένου το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες προτάσεις, οι περαιτέρω συζητήσεις μετατίθενται για τον επόμενο χρόνο. Ετσι, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετατράπηκε τελικώς στο κυρίαρχο θέμα της διάσκεψης, η οποία επρόκειτο να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε ο οργανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός, και στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος πέτυχε σημαντική διπλωματική νίκη δεδομένου ότι αργά προχθές το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη όσων ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, σε μια σύντομη ομιλία του από το βήμα της διάσκεψης ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να «ωριμάσουν» ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του νέου αιώνα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι συνέπειες της αποτυχίας να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια φτώχεια και η διεθνής τρομοκρατία θα είναι τεράστιες για τις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει όλοι να εργαστούν ώστε να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι στόχοι της χιλιετίας, και πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση της φτώχειας που μαστίζει τον πλανήτη. Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος μίλησε την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ότι η τρομοκρατία αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη. «Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε αυτόν τον οργανισμό στη νέα διεθνή πραγματικότητα. Ποιος άλλος εκτός από τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να αναλάβει το ρόλο της οργάνωσης και του συντονισμού αυτού του έργου», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

Αργά προχθές στο βήμα της διάσκεψης ανέβηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος καταδίκασε την πολιτική της επέμβασης που ακολουθεί η Δύση, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, την ώρα που η Ουάσιγκτον προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόταση για την πιθανή επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ενας από τους βασικούς στόχους της διάσκεψης, πάντως, παραμένει η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η φτώχεια και οι ασθένειες έως το 2015, και κατά τη χθεσινή ημέρα αρκετοί ομιλητές επέμειναν στην αναγκαιότητα συνεργασίας για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις κυβερνήσεις

Το 65% των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αισθάνεται ότι η διακυβέρνηση της χώρας τους βασίζεται στη λαϊκή βούληση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Gallop σε συνεργασία με το BBC. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνον οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών και της Νότιας Αφρικής δηλώνουν ικανοποιημένοι, αν και το 47% πιστεύει ότι οι εκλογές στις χώρες τους είναι ελεύθερες και δίκαιες. H έρευνα αποκαλύπτει παράλληλα ότι μόνον το 13% εμπιστεύεται τους πολιτικούς και το 16% πιστεύει ότι θα πρέπει να τους δοθούν περισσότερες εξουσίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες, ποσοστό το οποίο σκαρφαλώνει στο 82% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πέφτει μόλις στο 24% στις χώρες της Αφρικής. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί θα πρέπει να έχουν περισσότερη εξουσία, ενώ το ένα τέταρτο θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες των θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι συγκεντρώνουν υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή