Με πακέτο μέτρων ο Μπους στη N. Ορλεάνη

Με πακέτο μέτρων ο Μπους στη N. Ορλεάνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Νέα Ορλεάνη επρόκειτο να επισκεφθεί εκ νέου χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του μετά βίας αγγίζει το 40% και ενώ ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα διαρκώς ανεβαίνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να εξαγγείλει από τη Νέα Ορλεάνη συγκεκριμένα μέτρα για την ανοικοδόμηση των τριών πολιτειών που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ το Κογκρέσο προωθεί νομοσχέδιο για τη φοροαπαλλαγή των πληγέντων καθώς και την ενίσχυση της φαρμακοϊατρικής περίθαλψης.

Χάνει ο Μπους

Ωστόσο, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι συνέπειες που είχε στην εικόνα του προέδρου η καθυστερημένη αντίδραση στην αντιμετώπιση του τυφώνα, καθώς και οι αποκαλύψεις για την απάθεια του ίδιου του προέδρου κατά τις πρώτες ημέρες, αποτυπώνονται στη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Ουόλ Στριτ Τζέρναλ το 60% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Νέα Ορλεάνη, ενώ άλλη δημοσκόπηση των Τάιμς της Νέας Υόρκης δείχνει ότι μόνον το 50% των Αμερικανών εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Μπους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που μέχρι πρότινος αποτελούσε το ισχυρό χαρτί της προεδρίας του.

Πάνω από 700 νεκροί

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που ο κατάλογος των θυμάτων από τον τυφώνα αρχίζει να μεγαλώνει. Οι νεκροί ξεπέρασαν χθες τους 700, μετά την ανακάλυψη άλλων 51 πτωμάτων στη Λουιζιάνα. O δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, προειδοποίησε χθες στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι θα βρεθούν και άλλα μακάβρια ευρήματα καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα πλημμυρισμένα κτίρια της πόλης. Ωστόσο, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους περίπου 180.000 κάτοικοι, ενώ σύντομα πρόκειται να αποκατασταθεί το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σε αρκετά σημεία της πόλης.

Πάντως τα ερωτήματα σχετικά με την τραγική ολιγωρία που επέδειξε η κρατική μηχανή εξακολουθούν να αιωρούνται, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διασκεδασθούν οι εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών (FEMA), ο Μάικλ Μπόλτον υποστήριξε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας των χειρισμών των τοπικών αξιωματούχων και συγκεκριμένα της κυβερνήτου Καθλίν Μπάμπινο Μπιάνκο, και αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες στον πρόεδρο και στο επιτελείο του.

Ωστόσο, όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπόλτον στη συνέντευξή του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί πολύ νωρίς για την κατάσταση που επικρατούσε στις τρεις πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή