Μπρετόν κατά πετρελαϊκών εταιρειών

Μπρετόν κατά πετρελαϊκών εταιρειών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέες πιέσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρείες ασκεί η γαλλική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ελαφρύνει τα βάρη των ακριβών καυσίμων για τους καταναλωτές. Παράλληλα, στη Γερμανία οι καταναλωτές κέρδισαν μια πρώτη δικαστική μάχη κατά των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το γαλλικό κράτος ζητεί από τις εταιρείες να περιορίσουν τα «εξαιρετικά», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών Τιερί Μπρετόν, «κέρδη τους» και παράλληλα να εντείνουν τις έρευνές τους στις «ενεργειακές πηγές του μέλλοντος». H γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα του κόστους των καυσίμων ως μόνιμο πρόβλημα και όχι ως περαστικό πονοκέφαλο. «H κρίση αυτή θα διαρκέσει. Ολοι οι παράγοντες συνεπικουρούν στο να παραμείνουν οι τιμές των καυσίμων υψηλές για χρόνια και δυστυχώς για δεκαετίες», είπε ο Μπρετόν.

Κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης, προ ημερών οι εταιρείες Τοτάλ, Σελ και BP μείωσαν την τιμή της βενζίνης στη Γαλλία κατά 3 λεπτά του ευρώ. Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών του κλάδου η κυβέρνηση επρόκειτο να ζητήσει νέες μειώσεις. Ως όπλο χρησιμοποιεί την απειλή επιβολής πρόσθετης φορολογίας επί των κερδών των εταιρειών.

«Λέω στον πετρελαϊκό κλάδο ότι πρέπει να δώσει δυναμικές και έξυπνες λύσεις. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα υποχρεωθώ να παρέμβω -αν χρειαστεί- φορολογώντας τα εξαιρετικά αυτά κέρδη», δήλωσε ο Μπρετόν στην εφημερίδα La Tribune.

O Μπρετόν απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας, που αποτελεί τα δύο τρίτα της τιμής των καυσίμων. «Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα φορολογικά έσοδα με τα ιδιωτικά κέρδη», είπε ο Μπρετόν. «Οι φόροι εξ ορισμού χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων». Παράλληλα, ο Μπρετόν ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το πόσα επιπλέον κέρδη έχει αποσπάσει το κράτος από την άνοδο της τιμής των καυσίμων και τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους καταναλωτές.

Παράλληλα, ο υπουργός βιομηχανίας Φρανσουά Λοός ζήτησε από τις εταιρείες «να στηρίξουν τα προγράμματα έρευνας για τις ενεργειακές πηγές του μέλλοντος». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε χθες στον γαλλικό Τύπο, η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, την EDF, να κρατήσει τις τιμολογιακές αυξήσεις των επόμενων δύο ετών στα όρια του προϋπολογισμού, δηλαδή στο 1,5% με 1,6%, αντί του 2,5% που σχεδίαζε η εταιρεία. H EDF βρίσκεται στα πρόθυρα της ιδιωτικοποίησης, αλλά το γαλλικό κράτος εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα επηρεασμού της τιμολογιακής της πολιτικής.

Στο μεταξύ, στο Αμβούργο της Γερμανίας, δικαστήριο υποχρέωσε την εταιρεία E. on Hanse, που κατέχει το ουσιαστικό μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου, να δημοσιεύσει τους υπολογισμούς βάσει των οποίων καθορίζει τις τιμές της. Οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι οι τιμολογιακές αυξήσεις 25% από τον περασμένο Οκτώβριο δεν δικαιολογούνται από την αύξηση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή