Οι περισσότεροι αισθάνονται οικονομικά προδομένοι

Οι περισσότεροι αισθάνονται οικονομικά προδομένοι

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, η Μανουέλα Τος, που ζει στη Λειψία, ψήφισε εναλλάξ τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς καμία από τις διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Τρεις μόλις ημέρες πριν από τις επόμενες εκλογές, η Μανουέλα, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. «Εχω την εντύπωση ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει», λέει. Ψάχνει για δουλειά στη Λειψία από τότε που έμεινε άνεργη, πριν από ένα χρόνο. «Κάθε φορά σου υπόσχονται μια χειρότερη θέση εργασίας και κάθε φορά βρίσκουν δικαιολογίες για να μη σου δώσουν ούτε καν αυτή». Καθώς οι Γερμανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν, την Κυριακή, μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση της οικονομίας όπου η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 10% τα τελευταία 10 χρόνια. Οταν τον περασμένο Μάιο, ο κυβερνών συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων έχασε τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κρατίδιο που ώς τότε ήταν προπύργιο του SPD, ο καγκελάριος Σρέντερ προκήρυξε πρόωρες εκλογές. H απόφαση αυτή δημιούργησε την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι ίσως θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση. Τέσσερις μήνες αργότερα, οι προσδοκίες αυτές φαίνεται να διαψεύδονται. Πολλοί Γερμανοί αισθάνονται προδομένοι από την οικονομία τους, η οποία δίνει στις μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να καταγράψουν κέρδη ρεκόρ, την ώρα που η ανεργία παραμένει στο 11,4%. Είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση που, παρά τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να περιορίσει τον αριθμό των ανέργων.

Εχασαν την πίστη τους

Παράλληλα, το 69% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach, ισχυρίζονται ότι η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών, Αγκελα Μέρκελ -την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως νικήτρια των εκλογών- θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθεια για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 60% των Γερμανών έχουν χάσει την πίστη στους πολιτικούς τους.

Στο Αννόβερο, την πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας, η Μαριάνε Βέρσε υποστηρίζει επίσης ότι η μείωση της ανεργίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για όποιον κερδίσει τις εκλογές. H ίδια πάντως έχει χάσει την υπομονή της με τον Γερμανό καγκελάριο. «O Σρέντερ είναι πολύ καλός με τις κάμερες αλλά όχι τόσο καλός στο να κυβερνά αυτή τη χώρα», λέει. «Είχε στη διάθεσή του επτά χρόνια για να βελτιώσει τα πράγματα. Δεν το έκανε. H κατάσταση δεν μπορεί να γίνει καλύτερη από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα ψηφίσω την Αγκελα Μέρκελ. Τουλάχιστον φαίνεται έντιμη», λέει. H Κριστίνα Ράισλερ, η οποία επίσης ζει στο Αννόβερο, δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί. Εκλεισε πρόσφατα τα 18 και την Κυριακή θα ψηφίσει για πρώτη φορά. Αν μπορούσε θα ψήφιζε υπέρ ενός συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, «ώστε να αναγκαστούν να πάψουν να κατηγορούν οι μεν τους δε και να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τα ζητήματα της οικονομίας». Στην Κάτω Σαξονία, ιδιαίτερη πατρίδα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η ανεργία φθάνει στο 12,4%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το 19,5% στην περιοχή της Λειψίας. Και εδώ όμως η ανεργία κυριαρχεί στις συζητήσεις των ψηφοφόρων. H Ράισλερ υπέβαλε περισσότερες από 40 αιτήσεις για να εξασφαλίσει μια θέση ως δόκιμη σε ένα ξενοδοχείο. Πρόσφατα αρρώστησε με γρίπη και παρ’ όλα αυτά πήγε στη δουλειά της, επειδή φοβήθηκε μήπως χάσει τη θέση της. «Φοβάσαι διαρκώς όλους όσοι χτυπούν την πόρτα σου», προσθέτει, λέγοντας ότι πολλοί φίλοι των γονιών της έχασαν τη δουλειά τους. «Είναι φρικτό να ξέρεις ότι μπορεί να αντικατασταθείς ανά πάσα στιγμή», μας λέει. Τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία οι πολίτες νοσταλγούν το παρελθόν και παράλληλα ανησυχούν για τα παιδιά τους. H ιδέα άλλωστε ότι οι επόμενες γενιές θα ζουν καλύτερα απ’ ό,τι οι γονείς τους ήταν το βασικό κίνητρο των Γερμανών κατά τη μεταπολεμική περίοδο. O 48χρονος Πέτερ Βίλχελμ λέει ότι ευχαρίστως θα άλλαζε το δικαίωμα ψήφου με την «ανάσταση» του Τείχους του Βερολίνου, το οποίο κάποτε χώριζε τη Δύση από την Ανατολή. «Τουλάχιστον τότε όλοι είχαμε δουλειά και τα χρήματά μας έφθαναν για να ψωνίσουμε από το σούπερ μάρκετ». O Βίλχελμ εργάζεται σε εταιρεία μετακομίσεων και κερδίζει 6,50 ευρώ την ώρα. Για το διαμέρισμα όπου ζει με την οικογένειά του πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα. «Αν ήξερα πώς θα εξελισσόταν αυτή η χώρα δεν θα είχα κάνει παιδιά», τονίζει, χαϊδεύοντας το κεφάλι της τρίχρονης κόρης του, Τζέσικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή