Πεθαίνοντας στα νοσοκομεία της Νέας Ορλεάνης

Πεθαίνοντας στα νοσοκομεία της Νέας Ορλεάνης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σύγχυση και η απογοήτευση διάβρωσαν σταδιακά ολόκληρο το νοσοκομειακό σύστημα της Νέας Ορλεάνης, ακολουθώντας την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Οι γεννήτριες, που τίθενται αυτόματα σε λειτουργία μετά τη διακοπή ρεύματος, απέδωσαν για μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών χάους, που ακολούθησαν την υποχώρηση των αναχωμάτων. Παρότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης είχαν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια εκκένωσης, κανένα από αυτά δεν ήταν προετοιμασμένο για την περίπτωση καταστροφικής πλημμύρας. Με αποτέλεσμα το καθένα να αντιδράσει κατά το δοκούν. Στο Κέντρο Υγείας Μεμόριαλ, όπου αυτή την εβδομάδα ανακαλύφθηκαν 45 πτώματα, τα μέλη του προσωπικού δήλωσαν ότι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν, ήταν να προσπαθούν να παρηγορήσουν τους ψυχορραγούντες ασθενείς. «Οι νοσοκόμες ουσιαστικά παραστέκονταν στους ασθενείς, δίνοντάς τους νερό και τροφή. Διέθεταν ορισμένα φάρμακα, τα οποία όμως ήταν εντελώς ανεπαρκή. Είχαμε επιστρέψει στην ιατρική του 1800», υπογράμμισαν. Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Τένετ Χέλθκερ, δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας νοσοκομείων στη χώρα, δήλωσε ότι από τους 45 νεκρούς, οι 25 ήταν ασθενείς από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. O ίδιος αναγνώρισε ότι η διακοπή λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού, των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και των συσκευών καρδιακής υποστήριξης συνέβαλε στον θάνατο των ασθενών. Από τους 45 νεκρούς, οι 11, περίπου, είχαν χάσει τη ζωή τους πριν από την καταιγίδα.

Τέσσερις βασανιστικές ημέρες διήρκεσε η ταλαιπωρία των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού. Την Κυριακή 28 Αυγούστου, όταν οι Αρχές της πόλης διέταξαν την εκκένωσή της, εκατοντάδες κάτοικοι προσέτρεξαν στο νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν 260 άνθρωποι. Το βράδυ ο αέρας θρυμμάτισε τα τζάμια των παραθύρων και τους εναέριους γυάλινους διαδρόμους, που συνδέουν τα κτίρια μεταξύ τους, ενώ πλημμύρισε το ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος. Ωστόσο τα κτίρια είχαν υποστεί ελάχιστες φθορές. Την Τρίτη το πρωί, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την εκκένωσή του και την απαγόρευση εισόδου στους κατοίκους της περιοχής. Τα τηλέφωνα ήταν νεκρά και ο διευθυντής, σε έξαλλη κατάσταση, προσπαθούσε να επικοινωνήσει μέσω e-mail με τα κεντρικά της εταιρείας στο Ντάλας, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια. Τα στελέχη της εταιρείας άρχισαν να καλούν την ακτοφυλακή, την εθνοφρουρά και τον κ. Ρος Περότ, πρώην υποψήφιο για την προεδρία και φίλο του γενικού διευθυντή της Τένετ, Τρέβορ Φέτερ.

Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να επισκευάσουν όπως όπως το εγκαταλελειμμένο ελικοδρόμιο. H μεταφορά και η επιβίβαση των ασθενών στα ελικόπτερα ήταν πολύ δύσκολη. H σύγχυση που επικράτησε ήταν μεγάλη. Τουλάχιστον δύο ελικόπτερα προσπαθούσαν να μεταφέρουν κόσμο στο νοσοκομείο, τη στιγμή που είχε αρχίσει η εκκένωσή του. Τα ελικόπτερα που νοίκιασε η εταιρεία Τένετ έφθασαν την Πέμπτη το πρωί και άρχισαν να μεταφέρουν κατά κύματα τους ασθενείς. O τελευταίος εγκατέλειψε το νοσοκομείο το απόγευμα. Ομως για πολλούς ήταν ήδη αργά.

Μέτρα εξήγγειλε ο Μπους

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Τις ευθύνες του για τους αποτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση του «Κατρίνα» αναγνώρισε σε χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα εγκαινιάσει στις πληγείσες περιοχές από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανοικοδόμησης που έχει γνωρίσει η Ιστορία. Υποσχέθηκε ότι θα αναθεωρηθούν δραστικά τα μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές σε όλες τις αμερικανικές πόλεις την ίδια μέρα που ο απολογισμός από το φονικό τυφώνα έφτασε τους 792 νεκρούς. «Το σύστημα σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα δεν ήταν καλά συντονισμένο και οι αρμόδιοι φορείς αιφνιδιάστηκαν», παραδέχθηκε ο Μπους στην ομιλία του από την πλατεία Τζάκσον στη Νέα Ορλεάνη. «Οταν η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε τέτοια υποχρέωση, εγώ ως πρόεδρος είμαι υπεύθυνος για το πρόβλημα και τη λύση του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους φτωχούς μαύρους, συντριπτική πλειοψηφία των παγιδευμένων, ο Μπους επισήμανε ότι θα δοθεί ειδική βοήθεια στους Αφροαμερικανούς. Απογοητευμένος από τις εξαγγελίες Μπους, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι επιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς: «Ηγεσία δεν είναι μία ομιλία ή μία δωρεάν τηλεφωνική κλήση», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγνωση από τον Μπους τηλεφωνικών γραμμών βοηθείας, στις οποίες μπορούν να προσφύγουν οι πλημμυροπαθείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή