Ποιος ο ρόλος που επιφύλαξαν για τον OHE

Ποιος ο ρόλος που επιφύλαξαν για τον OHE

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Εκκληση για την ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αναλάβουν κεντρικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του νέου αιώνα -από την τρομοκρατία έως και τα προβλήματα που δημιουργεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, απηύθυναν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην τριήμερη σύνοδο κορυφής, η αυλαία της οποίας έπεσε χθες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, αργά χθες το βράδυ, οι 191 χώρες-μέλη που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση επρόκειτο να υιοθετήσουν το κείμενο το οποίο περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση του OHE και την προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα. Το κείμενο, αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συνόδου, αφήνει έξω τα σημαντικότερα σημεία του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρύθμισης που είχε εξαγγείλει στις αρχές του έτους ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν.

Για την τρομοκρατία

Και αν οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του OHE οδήγησαν τελικά σε ένα κείμενο πολύ κατώτερο των προσδοκιών, στη διάρκεια της τριήμερης διάσκεψης κατέστη σαφές ότι η πλειοψηφία των μελών του OHE συμφωνούν πως ο διεθνής οργανισμός πρέπει και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. H προσοχή της διάσκεψης στράφηκε στο θέμα αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών της, όταν τις αναφορές του Αμερικανού προέδρου Μπους στο θέμα ακολούθησαν αντίστοιχες αναφορές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε έντονα την τριήμερη διάσκεψη ήταν η καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, θέμα το οποίο αρκετοί ομιλητές το συνέδεσαν και με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πάντως, κρίσιμα ζητήματα όπως η διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διοικητική μεταρρύθμιση του OHE και η δημιουργία ενός νέου φορέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φαίνεται πως παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, μετά την αδυναμία των χωρών-μελών να συμφωνήσουν.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, πάντως, την παράσταση έκλεψε ο πάντα χειμαρρώδης πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δεν δίστασε να επικρίνει για μια ακόμη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εμπλοκή τους στο Ιράκ, την οποία αποκάλεσε παράνομη. O κ. Τσάβες έφθασε ακόμη στο σημείο να προτείνει τη μεταφορά της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ιερουσαλήμ, ένα σχόλιο ειρωνικό αναφερόμενο στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτεθεί στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του OHE. «H πρόταση έχει στόχο να αποτελέσει απάντηση σε όσα βιώνει σήμερα η Παλαιστίνη, θα είναι όμως μάλλον δύσκολο να υιοθετηθεί», τόνισε ο κ. Τσάβες στην ομιλία του, η οποία απέσπασε και τα πιο πολλά χειροκροτήματα από όλες τις ομιλίες των ξένων ηγετών που ανέβηκαν στο βήμα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Αν όμως η ομιλία του κ. Τσάβες υπογράμμισε την αντίθεση του στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξε παράλληλα την προσήλωσή του στον διεθνή ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που, όπως απέδειξαν με τις ομιλίες τους, μοιράζονται και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες. «Τα Ηνωμένα Εθνη, ως πυλώνας του μηχανισμού της συλλογικής ασφάλειας του πλανήτη, διαδραματίζουν αναμφισβήτητο ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς συνεργασίας», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Χιντάο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, αν και αρκετοί ηγέτες, αναφερόμενοι εμμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισαν στις ομιλίες τους ότι κανένα κράτος δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει μονομερή δράση, ήταν σαφές πως όλοι υιοθέτησαν πιο συμπαθητικό τόνο έναντι των ΗΠΑ με αναφορές στο πλήγμα που υπέστησαν τα θύματα του τυφώνα «Κατρίνα».Ρόιτερς, Ασοσ. Πρες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή