ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Κι άλλο ένα θύμα της νόσου των πτηνών

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Το τέταρτο θύμα της νόσου των πουλερικών επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση της Ινδονησίας, η οποία ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός ακόμα ασθενούς. Ταυτόχρονα, εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και η μετατροπή της ασθένειας σε πανδημία. Μιλώντας χθες στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Λι Γιονγκ-Γουκ, τόνισε ότι η μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι θέμα χρόνου. «H διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην πρόληψη της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Λι. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε, ύστερα από εξετάσεις, πως η γυναίκα από την Τζακάρτα, η οποία πέθανε το περασμένο Σάββατο, είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος H5N1 της νόσου. H γυναίκα ζούσε κοντά σε φάρμα πουλερικών.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αυστηρότερα μέτρα από Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απόφασή του να τροποποιήσει τη νομοθεσία, προκειμένου να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, υπερασπίστηκε χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. O κ. Μπλερ υποστηρίζει το δικαίωμα της απέλασης εξτρεμιστών, που «εξωθούν ανθρώπους στη δολοφονία αθώων πολιτών». Τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται υπέρ της τρίμηνης κράτησης υπόπτων χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που καταδικάζουν την άρση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει την έκδοση υπόπτων σε χώρες με ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστηρίων. Αδιάφορη προς τις επικρίσεις, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές την έκδοση επτά υπόπτων στην Αλγερία.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κλείνουν ανθρακωρυχεία στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Το κλείσιμο όλων των ανθρακωρυχείων της επαρχίας Γκουανγκόνγκ, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα, αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση μετά τα δύο δυστυχήματα, που σημειώθηκαν το 2005 και στοίχησαν τη ζωή σε 139 ανθρακωρύχους. H επαρχία θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανάγκες της, αγοράζοντας άνθρακα από άλλες περιοχές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ανθρακωρυχείων της Κίνας ενδέχεται να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση των κρατικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα. H τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Γκουανγκόνγκ αποφάσισε να διαθέσει ειδικό κεφάλαιο για την αποζημίωση των 253 ιδιοκτητών των ιδιωτικών στην πλειοψηφία τους ανθρακωρυχείων της επαρχίας. Προέβλεψε επίσης τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους ανθρακωρύχους, έως ότου βρουν νέα εργασία.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Επικίνδυνη εγκυμοσύνη μετά τα 35

ΛΟΝΔΙΝΟ. Θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 35, προειδοποιούν Βρετανοί γυναικολόγοι. O αριθμός των γυναικών που κυοφορούν μετά τα 35 τους χρόνια έχει αυξηθεί, καθώς και ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας των εγκύων, ο οποίος ανέβηκε από τα 26 στα 29. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, γυναικολόγοι και ειδικοί σε θέματα γονιμότητας εκφράζουν τη λύπη τους για τον αριθμό των γυναικών που παρουσιάζουν προβλήματα κατά την κύηση και τη γέννα, λόγω ηλικίας. «H καλύτερη ηλικία για την εγκυμοσύνη εξακολουθεί να είναι εκείνη μεταξύ 20 και 35 ετών», τονίζει Βρετανός γυναικολόγος.

Η E.E. AIPEI ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Δεν εισέβαλαν «φτηνοί Πολωνοί»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την άρση των περιορισμών στους εργαζομένους, που προέρχονται από τις 10 νέες χώρες-μέλη της Ενωσης ζήτησε από τα κράτη-μέλη της E.E., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι φόβοι για ενδεχόμενη εισβολή «φτηνών Πολωνών υδραυλικών» ήταν αβάσιμοι. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα στοιχεία για την μεταναστευτική τάση των εργαζομένων εντός της E.E. από την εποχή της διεύρυνσης, τον Μάιο του 2004, δεν προκαλούν ανησυχία. «H ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων είναι μία από τις τέσσερις ελευθερίες που προσφέρει η Ενωση προς όλους τους πολίτες της», δήλωσε ο αρμόδιος για εργασιακή θέματα Επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα.

ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Αλυσιδωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο

ΤΟΥΛΤΕΠΕΚ, Μεξικό. Εβδομήντα δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, από τις διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές σε εργοστάσιο του Μεξικό, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Οι αναρίθμητες εκρήξεις που συγκλόνισαν το εργοστάσιο διήρκεσαν τουλάχιστον δύο ώρες, προκάλεσαν μεγάλες φθορές στα κτίρια της αγοράς της πόλης Τουλπέκ στο Νέο Μεξικό.

ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ελέφαντες με τα κινητά τους…

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας καταφεύγουν ερευνητές στην Κένυα και στη Νότια Αφρική, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους ελέφαντες, τις λεοπαρδάλεις και άλλα άγρια ζώα. Οι σχετικά χαμηλού κόστος συσκευές ανίχνευσης αποτελούνται από ένα κινητό τηλέφωνο, τοποθετημένο σε μια αδιάβροχη θήκη μαζί με ένα δέκτη GPS, μια κάρτα μνήμης και συγκεκριμένο λογισμικό. Τοποθετείται σε κολάρο, το οποίο προσαρμόζεται στο λαιμό του άγριου ζώου. Καθώς το ζώο μετακινείται, η συσκευή GPS δέχεται συντεταγμένες, τις οποίες αποθηκεύει στην κάρτα μνήμης. Κάθε ώρα το τηλέφωνο ενεργοποιείται και αποστέλλει SMS στον κεντρικό σέρβερ. H τεχνολογία αυτή περιόρισε κατά 60% τα έξοδα για ανίχνευση των άγριων ζώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή