Αποχρωσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακρωτηριασμένη» τέχνη

Συνηθισμένοι να ζουν σ’ ένα περιβάλλον με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πεπεισμένοι ότι η διατήρησή της αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, οι Ιταλοί φαίνεται ότι αγνοούσαν την κρατική αδιαφορία, όσον αφορά στη συντήρηση ορισμένων, τουλάχιστον, από τα μνημεία τους. Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτήν έπρεπε να βρουν έναν προκλητικό τρόπο, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή της ιταλικής κοινής γνώμης, σ’ ένα πραγματικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Και φαίνεται ότι τον βρήκαν με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας: Από την αρχή του τρέχοντος μηνός, λοιπόν οι Ιταλοί κατακλύζονται από προκλητικές φωτογραφίες του «Δαυίδ» του Μιχαήλ Αγγελου με ακρωτηριασμένο το αριστερό του πόδι, του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι χωρίς τον Χριστό, ή της Ρώμης χωρίς το «Κολοσσαίο». Ολες αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από την προειδοποίηση: «Χωρίς τη βοήθειά σου, η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει κάτι». Το όλο εγχείρημα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και ανήκει στην οργάνωση CittaItalia, η οποία σε συνεργασία και με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού επιδίδεται σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ώστε να συνεισφέρει στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Αυτοπροστασία

Ενα σύστημα αυτοάμυνας, που επινόησαν οι Ισραηλινοί για χρήση στα δύσκολα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής εξελίσσεται σε άκρως δημοφιλές άθλημα (;) το οποίο συνδυάζει σωματική άσκηση και αυτοπροστασία. Διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Αντζελίνα Τζολί, η Κάμερον Ντίαζ το έχουν εντάξει ήδη στο πρόγραμμά τους, ενώ πάνω από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μυούνται ήδη στα μυστικά του Krav Maga. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του απλού πολίτη, το Krav Maga βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση και χρησιμοποιεί χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλια, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και άλλα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής, είναι εύκολο στην εκμάθησή του, δεν απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση κι επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες. Κι ενώ το ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως το καράτε ή το τζούντο, παραμένει αναλλοίωτο, το Krav Maga έρχεται να καλύψει μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για την καλύτερη δυνατή αυτοπροστασία.

Ξανθιά ή μελαχρινή;

Κι ενώ το ερώτημα «οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές, ή τις μελαχρινές;» παραμένει εν πολλοίς αναπάντητο, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έδειξε ότι η πλάστιγγα γέρνει μάλλον προς την πλευρά των μελαχρινών, δεδομένου ότι εκτός από ελκυστικές θεωρούνται και εξυπνότερες. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, οι ειδήμονες έθεσαν 1.500 άνδρες… προ των ευθυνών τους και δίνοντάς τους από μια φωτογραφία της ίδιας γυναίκας, με σκουρόχρωμα, κόκκινα και ξανθά μαλλιά, τους ζήτησαν να επιλέξουν. H μελαχρινή εκδοχή κρίθηκε από το 51% ως πιο ελκυστική, από το 81% ως πιο έξυπνη κι από το 67% ως πιο αυτάρκης. Την ίδια στιγμή, τέσσερις στους δέκα άνδρες χαρακτήρισαν την ξανθή εκδοχή της «εξαρτημένη», αν και για τα δύο τρίτα ήταν πιο φιλική και προσεγγίσιμη. Συμπερασματικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν μια ελαφρά εξέλιξη στην ανδρική αντιμετώπιση, η οποία όπως επισημαίνουν δεν είναι άσχετη με την εξέλιξη του ρόλου των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, αν και διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα στερεότυπα στο ανδρικό μυαλό ότι οι κοκκινομάλλες είναι πιο «φλογερές», οι μελαχρινές «σταθερές» και οι ξανθές «προσεγγίσιμες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή