O «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Ιράκ

O «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Ιράκ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια μέρα στον ιρακινό «Μαύρο Σεπτέμβρη» προστέθηκε χθες, με τυφλές, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων σιιτών και νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αμερικανικών στρατευμάτων εναντίον ανταρτών, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης να χάσουν τη ζωή τους.

Στο πλέον αιματηρό περιστατικό, βομβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων και τον τραυματισμό 21 άλλων έξω από σιιτικό τζαμί στην κωμόπολη Τουζ Χορμάτο, βόρεια της Βαγδάτης. Νωρίτερα, τρεις Ιρακινοί που αναζητούσαν εργασία σε πλατεία της συνοικίας Αλ Τζαντίντα, στη Νοτιοανατολική Βαγδάτη, δολοφονήθηκαν από πυρά ενόπλων που επέβαιναν διερχομένων αυτοκινήτων. Σειρά παρόμοιων επιθέσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, την Τετάρτη, άφησε πίσω της 167 νεκρούς και 570 τραυματίες.

Με υπογραφή Ζαρκάουι

Οι τυφλές επιθέσεις εναντίον σιιτών αμάχων φέρουν την υπογραφή του Ιορδανού «σταθμάρχη» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» εν είδει αντεκδίκησης για τις φονικές επιδρομές Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτών εναντίον ανταρτών στην πόλη Ταλ Αφάρ.

Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων συνεχίστηκαν, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στην κωμόπολη Καραμπίλια της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, που περιλαμβάνει τα κυριότερα προπύργια της σουνιτικής εξέγερσης. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, εννέα στασιαστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών, που είχαν στόχους εγκαταλελειμμένο σχολείο, το οποίο χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση ανδρών της Αλ Κάιντα, και αποθήκες όπλων.

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων σιιτών και εξέφρασε την ετοιμότητά της «να πράξει ό,τι απαιτείται», σε συνεργασία με τις αμερικανικές και ιρακινές αρχές, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια στη γειτονική χώρα. Από την πλευρά της, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Στοχαστών, που εκπροσωπεί την κυριότερη θρησκευτική αρχή των σουνιτών στο Ιράκ, κατήγγειλε τον Ζαρκάουι ότι «παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι προς όφελος των κατακτητών», προσπαθώντας να συνδαυλίσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Σε άλλα περιστατικά βίας, που σημειώθηκαν χθες, δολοφονήθηκαν τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί, στη διάρκεια περιπολίας στην κωμόπολη Χασούα, ο δήμαρχος της πόλης Ισκανταρίγια, μαζί με τους τέσσερις σωματοφύλακές του και ο σιίτης ιερέας σεΐχης Φαντέλ Αλαμί, σε προάστιο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες την απώλεια ενός ακόμη πεζοναύτη στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού. O αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», που επικαλείται τις σχετικές αναφορές του Πενταγώνου, σε 1.899. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Pew κατάδειξε ότι το 57% των Αμερικανών πολιτών επιθυμεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, έναντι 49% τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή