Τι προτείνει το Ιράν για τα πυρηνικά

Τι προτείνει το Ιράν για τα πυρηνικά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Σειρά διεθνών πρωτοβουλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα επρόκειτο να προτείνει χθες το Ιράν, διά στόματος του προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για ενδεχόμενη κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Οι ανησυχίες κορυφώθηκαν προχθές όταν ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει να μοιρασθεί την πυρηνική τεχνογνωσία του Ιράν με άλλα μουσουλμανικά κράτη.

«Το Ιράν θα προτείνει διεθνή συνεργασία για τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα καλέσει την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική σε κοινά προγράμματα», είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος του Ιράν, κατά την βρετανική εφημερίδα Financial Τimes.

Θετικό κλίμα προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Μπους από το βήμα του OHE, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Τεχεράνης στην πυρηνική τεχνολογία και δίνοντας νέα πνοή στις συνομιλίες μεταξύ του ιρανικού καθεστώτος και των εκπροσώπων Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.

Οι ιρανικές προτάσεις, τις οποίες επρόκειτο να παρουσιάσει χθες ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, προέκυψαν μετά από δύο ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της πανηγυρικής ολομέλειας του OHE. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν με τον Ιρανό ομόλογό τους, και με τον Ιρανό πρόεδρο, έπειτα από μεσολάβηση του γ.γ. του OHE, Κόφι Ανάν.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν Αμερικανοί διπλωμάτες με στόχο την άμεση παραπομπή τού Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE και την επιβολή κυρώσεων από τον διεθνή οργανισμό, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναβάλλει προσωρινά την παραπομπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της E.E. εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη του θέματος. «Θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά τι έχει να μας πει ο Ιρανός πρόεδρος και θα κινηθούμε ανάλογα», είπε χθες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος είχε προχθές δίωρη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μανουχέρ Μοτακί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή