Χρηματίσθηκε και ο Γιούσενκο

Χρηματίσθηκε και ο Γιούσενκο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των σκανδάλων, όπου στροβιλίζονται οι πλέον προβεβλημένοι, φιλοδυτικοί ηγέτες της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον και ο νέος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιούσενκο ύστερα από τις βαρύτατες καταγγελίες περί χρηματισμού του από τον εξόριστο, Ρώσο μεγιστάνα, Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του OHE, στη Νέα Υόρκη, ο Γιούσενκο υποστήριξε ότι το ταμείο της προεκλογικής του εκστρατείας «ήταν ανοιχτό σε κάθε έλεγχο», χωρίς να απαντήσει ευθέως στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης (που συνοδεύονταν από τις σχετικές αποδείξεις τραπεζικών συναλλαγών) ότι εισέπραξε ποσό 15 εκατ. δολαρίων από τον Μπερεζόφσκι.

Ο ίδιος ο εξόριστος μεγιστάνας (και διαπρύσιος πολέμιος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν) έριξε λάδι στη φωτιά των καταγγελιών δηλώνοντας: «Ποτέ δεν έκρυψα ότι υποστήριξα τον Γιούσενκο και την «πορτοκαλί επανάσταση». Ωστόσο, αρνούμαι να σχολιάσω πού πήγαν αυτά τα κονδύλια. Νομίζω ότι ο Γιούσενκο και η ομάδα του οφείλουν να απαντήσουν». H ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση υποψηφίων στις εκλογές από ξένους υπηκόους.

Η οξύτατη πολιτική κρίση στην Ουκρανία, μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Γιούσενκο, πυροδοτήθηκε από την προ εβδομάδος απόφασή του να καθαιρέσει τη Γιούλια Τιμοσένκο, ηρωίδα της «πορτοκαλί επανάστασης» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, από την πρωθυπουργία. O Γιούσενκο κατηγόρησε ευθέως την Τιμοσένκο για κατάχρηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό «για καθαρά προσωπικού χαρακτήρα δοσοληψίες». Στη συνέχεια, η Τιμοσένκο ανταπέδωσε τα ίσα, κατηγορώντας στενούς συνεργάτες του Γιούσενκο για χρηματισμό.

Πάντως, ο Γιούσενκο εξασφάλισε χθες πολύτιμη υποστήριξη από τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής, Βολοντμίρ Λίτβιν, ο οποίος κέρδισε την εκτίμηση της κοινής γνώμης παίρνοντας αποστάσεις από τον «πόλεμο λάσπης» μεταξύ των διαφόρων φατριών του νέου καθεστώτος. O Λίτβιν δήλωσε ότι η σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών «ταπεινώνει την ίδια την Ουκρανία» και ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον Γιούσενκο. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια καθαίρεσης του Γιούσενκο βρίσκεται μόλις στην αρχή» και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η πολιτική διαμάχη θα μεταφερθεί στην ουκρανική Βουλή, η οποία καλείται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, διάδοχο της Τιμοσένκο, Γιούρι Γεχανούροφ. H πολιτική αναταραχή τροφοδοτείται και από τις συγκρουόμενες φιλοδοξίες των διαφόρων φατριών εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, που προβλέπεται να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή