«Κλειδί» οι αναποφάσιστοι

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι αναποφάσιστοι φαίνεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, στη Γερμανία, γι’ αυτό και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιδοθεί σε μια πραγματική μάχη για την εξασφάλιση και της τελευταίας ψήφου, μέχρι και την ύστατη ώρα. Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων -τόσο υπολογίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων- είναι ακόμη επιρρεπείς σε προεκλογικές εξαγγελίες, ώστε να μην αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους αντιπάλους, πόσω μάλλον όταν οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν μια αποφασιστική στροφή την τελευταία στιγμή. H κρισιμότητα της ψήφου τους καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι εκτιμάται πως ελάχιστοι πλέον πολίτες αισθάνονται προσδεδεμένοι σ’ ένα και μόνο κόμμα και τίποτα δεν εγγυάται, βάσει ποιας λογικής θα ρίξουν την ψήφο τους. «Ενας κύκλος κλείνει», είπε χθες η Αγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία προεκλογική ομιλία της, στην παλιά έδρα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόννη και άλλαξε τα σχέδιά της, αποφασίζοντας να παραστεί σήμερα στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, όπου θα μιλήσει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ώστε να μην απουσιάζει από την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Αλλαγές της τελευταίας ώρας

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι δημοσκόποι δεν είχαν σοβαρές αμφιβολίες για μια εκλογική νίκη του CDU/FDP. Ωστόσο, μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αντιπάλων, τα πράγματα άλλαξαν άρδην με αποτέλεσμα σήμερα, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ να έχουν μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τη διαφορά τους από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Παρότι το κόμμα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για τη γερμανική καγκελαρία διατηρεί το προβάδισμα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν είναι πια βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο 48,5% για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες τολμούν να ευελπιστούν σε μια αναστροφή των διαθέσεων της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβη στην περίπτωση επανεκλογής του Σρέντερ το 2002 έστω και με τη σύμπραξη των Πρασίνων. «Είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να ξαναγίνει πρωθυπουργός», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Μίντεφερινγκ. Δεδομένου ότι όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις στη Γερμανία ήταν συμμαχικές, με μοναδική εξαίρεση εκείνη υπό τον Κόνραντ Αντενάουερ, η μάχη αφορά και τους υποψηφίους όλων των μικρότερων κομμάτων, οι οποίοι αναζητούν παντού ψηφοφόρους, από τα καφενεία και τα πάρκα μέχρι τα σούπερ μάρκετ και τις ντισκοτέκ σε μια προσπάθεια άμεσης επαφής με τον λαό. Το ζητούμενο και για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι αν θα καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία με τον επιθυμητό κομματικό σύμμαχο. Οι Συντηρητικοί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους, αλλά όχι και με το νέο Αριστερό Κόμμα, όπου στεγάζονται πρώην κομμουνιστές από την ανατολική Γερμανία και δυσαρεστημένοι σοσιαλδημοκράτες, έστω και αν οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν από κοινού να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό, πάντως, που φαίνεται ότι απεχθάνονται τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σρέντερ είναι ένας μεγάλος συνασπισμός, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για τη Γερμανία, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού θα καταδίκαζε τη χώρα σε κυβερνητική παραλυσία.

Γκάλοπ για… υπουργούς

Η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης ουδόλως εμποδίζει τα κάθε λογής μετεκλογικά σενάρια και την απόδοση υπουργικών θώκων, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και αναλόγως να κινούνται οι υποψήφιοι. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, οι Γερμανοί προτιμούν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Φρίντριχ Μερτς σε ποσοστό 47% έναντι μόλις 22% για τον σημερινό κάτοχο του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, 11% του Πολ Κίρχοφ, εξωκοινοβουλευτικό του συνασπισμού CDU/CSU και 3% του Οτο Σολμς, οικονομολόγο της ομάδας του FDΡ.

Αλλωστε, η «αχίλλειος πτέρνα» του άκρως επικοινωνιακού Γκέρχαρντ Σρέντερ αποδείχθηκε ότι ήταν οι αμφιλεγόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες μπορεί να βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων, αλλά ανέβασαν στο 11% το ποσοστό της ανεργίας, συμβάλλοντας τα μάλα στην αποχώρηση παραδοσιακών ψηφοφόρων από το SPD αλλά και την αποξένωση του κ. Σρέντερ από το κόμμα του.

Στο όριο αυτοδυναμίας η κεντροδεξιά συμμαχία

Πολύ κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας εμφανίζει τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών υπό την Αγκελα Μέρκελ, χθεσινή δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Forsa, τα τρία παραπάνω κόμματα θα συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ του 48 και 51%, ενώ ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των υπολοίπων αριστερών παρατάξεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 49%. Αναλυτικότερα και βάσει της σφυγμομέτρησης του ινστιτούτου Forsa, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές θα κυμανθούν μεταξύ του 41 και του 43%.

Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη, ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των Ελεύθερων Δημοκρατών θα αποτελέσει μονόδρομο για την κ. Μέρκελ. Οσον αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η ίδια δημοσκόπηση τους φέρνει μεταξύ του 32 και 34%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή