Σπίθες εμφυλίου σε όλο το Ιράκ

Σπίθες εμφυλίου σε όλο το Ιράκ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Υπάρχει όμως ένα φρικτό νέο στοιχείο σε αυτό το μείγμα αιματοχυσίας, φόβου, οργής και απόγνωσης που έχει γίνει η ζωή στο Ιράκ. Και αυτό είναι ότι ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, επικεφαλής της τοπικής ομάδας της Αλ Κάιντα, κήρυξε πόλεμο στους σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, καταγγέλλοντάς τους ως «αποστάστες και συνεργάτες του εχθρού». Οι φανατικοί της τζιχάντ χρησιμοποιούν και αυτοί επικοινωνιακές στρατηγικές. Αν οι λέξεις έχουν νόημα, αυτές που εκστόμισε ο Ζαρκάουι αποκαλύπτουν ότι το απειλητικό ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, το οποίο συζητείται χαμηλόφωνα επί μήνες, κινδυνεύει να γίνει πραγματικότητα.

Η επίσημη θέση της ιρακινής κυβέρνησης είναι ότι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι τρομοκράτες και εγκληματίες που μόνο στόχο έχουν τη βία και την καταστροφή. H πλέον αιματηρή και βίαιη επίθεση ήταν αυτή της περασμένης Τετάρτης κατά την οποία, βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε αυτοκίνητο, προκαλώντας το θάνατο 114 φτωχών Ιρακινών που περίμεναν στην ουρά για ένα μεροκάματο. O οδηγός του οχήματος φέρεται ότι είχε ιρακινή προφορά, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι όλες οι βιαιότητες στο Ιράκ έργο «ξένων μαχητών». Δεν υπήρχαν ούτε Αμερικανοί ούτε Ιρακινοί στρατιωτικοί κοντά στο σημείο της επίθεσης. O Ζαρκάουι συνέδεσε τη διακήρυξη πολέμου με την επίθεση -αυτή την εβδομάδα- των αμερικανικών και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά ανταρτών στην πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία.

Υπάρχουν όμως και άλλες παραμέτροι που δυσχεραίνουν την κατασταση. Σε ένα μήνα, οι Ιρακινοί θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας, παρ’ ότι οι ίδιοι σουνίτες που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές του περασμένου Ιανουρίου -οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την κυριαρχία του σιιτών και των Κούρδων στο Ιράκ, την οποία τόσο απεχθάνονται-, είναι αντίθετοι με πολλά άρθρα του.

Διαδικασία αποχώρησης

Με τόσους νεκρούς καθημερινά στο Ιράκ, τα διαδικαστικά προβλήματα, όσο σημαντικά ζητήματα και αν αφορούν, μοιάζουν ασήμαντα. Κι όμως, η βία καθιστά ακόμη πιο καίρια την προσήλωση του Ιράκ στην πολιτική διαδικασία με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των ανταρτών και την ειρήνευση στη χώρα.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί δεν κρύβουν πλέον την επιθυμία τους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ το συντομότερο δυνατό, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια ορισμένων περιοχών, όπως της Καρμπάλα και τη Νασιρίγια, έως τα τέλη του έτους. O Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, επιβεβαίωσε αυτό το σενάριο όταν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη.

Είναι αλήθεια ότι η άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων θα ικανοποιούσε πολλούς στη Βρετανία και αλλού, οι οποίοι ήταν εξ αρχής τόσο αντίθετοι στον πόλεμο και που θα αισθάνονταν δικαιωμένοι με την αποτυχία των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Είναι επίσης δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι ενδεχόμενη βιαστική αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ, θα επιδείνωνε την κατάσταση επειδή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να καταστείλουν το αντάρτικο που γίνεται ολοένα και πιο βίαιο. Είναι απολύτως θεμιτό να εξοργίζεται κανείς με τις καθημερινές θηριωδίες και στερήσεις στο Ιράκ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε φυτώριο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αυτή όμως η οργή δεν βοηθάει κανέναν στο να δώσει έτοιμες και εύκολες απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή