«Πρασινη» Γραμμη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αιφνιδιαστική απομάκρυνση

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αντικατάστασης της κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη από τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, στα μέσα Ιουνίου, λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής. H κ. Καραβασίλη βρισκόταν στο τιμόνι της Ελληνικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) για 22 μήνες, από την ίδρυση δηλαδή της υπηρεσίας, κερδίζοντας την εκτίμηση τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και του κόσμου. Αλλωστε, ακόμα και στην απαντητική επιστολή που έστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετική ερώτηση του Συνασπισμού, αναφέρεται ότι «τα αίτια της απομάκρυνσής της δεν έχουν να κάνουν με τις επιθεωρήσεις». Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος; Αρκεί να αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, το αρμόδιο υπουργείο θεωρούσε ότι η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος «ταύτιζε τις πολιτικές της απόψεις με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις της» και «εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον χωρίς τη στοιχειώδη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία».

ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Εκτεθειμένα τα έμβρυα

Ακόμα και τα έμβρυα εκτίθενται σε επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Οπως κατέδειξε σχετική έρευνα των οργανώσεων WWF και Greenpeace, ύποπτα ή αποδεδειγμένα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, εισέρχονται στο σώμα εμβρύων μέσω του μητρικού αίματος και του ομφάλιου λώρου. Τα δυνητικώς επικίνδυνα χημικά βρίσκονται σε αναρίθμητα είδη, από κονσέρβες και ηλεκτρικά είδη έως εντομοκτόνα, αποσμητικά και οδοντόκρεμες. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συνθετικό μοσχοξυλένιο (γνωστό ως musk στα καλλυντικά), αλλά και υπερφθοριωμένα συστατικά (που χρησιμεύουν στα αντικολλητικά σκεύη και σε αδιάβροχες επικαλύψεις). Στην έρευνα ανιχνεύθηκαν επίσης επιβραδυντικά καύσης (που είναι ύποπτα για μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς σε ζώα), όπως επίσης και το αντιβακτηριακό triclosan, που έχει ταξινομηθεί στην Ε.Ε. ως «πολύ τοξικό στους υδρόβιους οργανισμούς». Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, οι κυβερνήσεις οφείλουν να ψηφίσουν το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό REACH, που έχει ως στόχο να ελέγξει και σταδιακά να απαγορεύσει τη χρήση επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα της καθημερινότητάς μας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Παζάρι ζώων

Προλαβαίνετε! Εως τις 17.30 σήμερα το απόγευμα θα παραμένει ανοικτό το Παζάρι της Στέγης Ζώων «Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης» στην οδό Μονής Προδρόμου 9-11 (Αριστοτέλους 101) στην πλατεία Βικτωρίας, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε και να συμβάλετε στο έργο του σωματείου για την περίθαλψη 400 αδέσποτων σκυλιών και γατιών. Στο παζάρι θα βρείτε αμέτρητα δώρα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία και σπιτικές λιχουδιές. Για όσους ενδιαφέρονται μάλιστα, η Στέγη Ζώων χαρίζει νεαρά και υγιή ζώα.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας

Η 12η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 25 του μήνα. Τη Γιορτή συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κατερίνης, η ομάδα του περιοδικού Σελήνη, η Πανελλαδική κίνηση κατά των ΓΤΟ και η ΚΕΔΚΕ.

ΝΕΣΤΟΣ

«Περιβαλλοντικό τρένο»

Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ξάνθης θα ξεκινάει κάθε Κυριακή το «Περιβαλλοντικό Τρένο του Νέστου» για μια τρίωρη εκδρομή στα Στενά του Νέστου, μια περιοχή ζωτικής σημασία για πολλά και σπάνια είδη πουλιών, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η αναχώρηση είναι στις 10.45 το πρωί και η εκδρομή κοστίζει 10 ευρώ (6 ευρώ για μαθητές και φοιτητές). Το τρένο δρομολόγησε η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3225245, 6947825551.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή