Γερμανική ψήφος αγωνίας για το κοινωνικό κράτος

Γερμανική ψήφος αγωνίας για το κοινωνικό κράτος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το γαλλικό «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, το αναπάντεχα οριακό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αποτέλεσε μια δεύτερη καταγραφή της αγωνίας των πολιτών για την τύχη του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. O «ερυθροπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ καθηλώθηκε στο 42% λόγω της ανικανότητάς του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανεργία, σε πείσμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά της, η ηγέτις των χριστιανοδημοκρατών, Αγκελα Μέρκελ, είδε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμά της να συρρικνώνεται στα όρια του 0,9%, κυρίως λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι «θατσερικού» τύπου οικονομικές εξαγγελίες της. Από την κοινωνική δυσαρέσκεια επωφελήθηκε και το νέο, ριζοσπαστικό «Αριστερό Κόμμα», που εκτοξεύθηκε στο 8,7%.

Το ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαίων στρέφεται προς τις αβέβαιες μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή, πλην χωλαίνουσα σήμερα, «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ Σρέντερ και Μέρκελ εμφανίζονται ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση της Καγκελαρίας, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να κρατήσουν αρκετές εβδομάδες και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να αποκλείεται και η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Εμφανώς ικανοποιημένος από την αποτυχία της γερμανικής Κεντροδεξιάς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την αντίθεση της Αγκελα Μέρκελ στην ένταξη της Τουρκίας, ως πλήρους μέλους, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πτώση του ευρώ

Η πολιτική παράλυση στο Βερολίνο, που έχει ενσκήψει μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, κινδυνεύει να εξελιχθεί, με δραματικές επιπτώσεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνον εντός των συνόρων της Γερμανίας, αλλά και να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ανησυχίες αυτού του μεγέθους κυριάρχησαν στις αγορές, πυροδοτώντας σημαντική φυγή κεφαλαίων από το ευρώ προς το δολάριο, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του ευρώ από τα 1,2150 δολάρια στα 1,2100, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, οι πωλήσεις αρχικώς πήραν διαστάσεις πανικού, όμως στη συνέχεια μετριάσθηκαν και ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,21%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή