Γρίφος το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Γρίφος το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές χωρίς αντίκρισμα ήταν αυτές που προκήρυξε πρόωρα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας – Βεστφαλίας τον Μάιο. Απάντηση στα μεγάλα διλήμματα της Γερμανίας, στην ανίατη ανεργία, στην αδυναμία εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, θα έδιναν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εκλογές. Το αποτέλεσμα είναι επιπλέον αβεβαιότητα και σύγχυση, λες και η Γερμανία, η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και στο πηδάλιο της Ενωσης, να πληρώνει τώρα το τίμημα στην προχειρότητα και τη μισή αλήθεια. Ξένοι και Γερμανοί αναλυτές διαπιστώνουν ακατάπαυστα ότι είναι η πρώτη φορά που η μεταπολεμική Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσο σοβαρές δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης. Τη «χαριτωμένη» πλευρά του θέματος αποδίδουν προσδιορισμοί όπως «συνασπισμός της Τζαμάικας» ή «συνασπισμός του Σηματοδότη», που υπονοούν «ανίερες» κυβερνητικές συμπράξεις – Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων ο πρώτος, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών ο δεύτερος. Τη λιγότερο ευχάριστη πλευρά της εκλογικής εμπλοκής στη Γερμανία αποδίδει η πτώση των δυο μεγάλων κομμάτων στον «σκληρό πυρήνα» της εκλογικής τους βάσης, δηλαδή γύρω στο 35%. Για την Αγκελα Μέρκελ αυτό αποτελεί ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, εφόσον το αποτέλεσμα που έφερε ήταν χειρότερο εκείνου του Εντμουντ Στόιμπερ το 2002 και κατά πολύ μικρότερο των προγνωστικών πριν από τρεις περίπου μήνες. Για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ η κατάσταση δεν είναι χαρμόσυνη, αλλά πολύ καλύτερη από το 26% της περασμένης άνοιξης. Ομως, ούτε η ανάκαμψη αυτή ούτε ο θυμός ή η πικρία που ενδεχομένως γέννησαν προβλέψεις και κρίσεις αντιπάλων του, δικαιολογούν το θέσφατο «Εγώ θα είμαι ο καγκελάριος» ή το χαμόγελο υπεροψίας στην τηλεόραση από έναν απερχόμενο ή και επερχόμενο καγκελάριο.

Οι επόμενες ημέρες και οι επόμενες εβδομάδες θα αναλωθούν σε διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Εάν δεν ευοδωθούν, ίσως η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Ωστόσο, επειδή η Γερμανία είναι επί δεκαετίες πρωταθλητής των ισορροπιών, αξίζει να σημειωθεί η είσοδος, έστω υπό τη σκέπη του Οσκαρ Λαφοντέν, των πρώην κομμουνιστών της ανατολικής Γερμανίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, γεγονός που επισφραγίζει τη θεσμική τους αναβάθμιση. Το τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο πολύς κ. Λαφοντέν, «αριστερόφρων» της Δύσης και αρνητής της κυβερνητικής σύμπραξης με τον κ. Σρέντερ, είναι άλλη υπόθεση. Για την ώρα, εξάλλου, κανείς δεν θέλει να συμπράξει με κανέναν, σε ένα πολιτικό σκηνικό ασυνήθιστα κατακερματισμένο για τη Γερμανία, εφόσον τα μικρά κόμματα αντιστοιχούν στο 26% των ψήφων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο μέλλον οι σφυγμομετρήσεις θα χάσουν το κύρος τους. Μια άλλη βεβαιότητα είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε σύγχυση σε επιχειρηματίες και επενδυτές, κυρίως ανησύχησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, που απηύθυνε έκκληση για ταχεία λύση στο αδιέξοδο στη Γερμανία και σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης προς όφελος της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή