ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Βρετανική πρεσβεία στόχος επίθεσης

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. «Τρομοκρατική επίθεση» με στόχο την παρεμβολή εμποδίων στην πορεία της Κροατίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη στη βρετανική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ ο πρόεδρος της χώρας, Στίπε Μέσιτς. H έκρηξη εκδηλώθηκε στις 7.30 το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 26χρονου, Κροάτη εργαζομένου. Ηταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στην Κροατία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991. H βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης άσκησε, τις προηγούμενες εβδομάδες, έντονες πιέσεις στην Κροατία για τη σύλληψη και έκδοση, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του πρώην στρατηγού Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων στη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.

ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Σχέδιο παραπομπής του Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σχέδιο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, συνέταξαν και μοίρασαν Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, σε διπλωμάτες της IAEA του αρμόδιου οργάνου του OHE για τα πυρηνικά, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι χάνουν την υπομονή τους με την Τεχεράνη, η οποία επιμένει στη συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος. Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκη Ενωση να καθυστερήσει μια τέτοια ενέργεια και όπως ελέχθη το αίτημά τους έγινε δεκτό. Ευρωπαίοι διπλωμάτες, πάντως, διευκρίνισαν ότι πρόκειται απλώς για «επιμέρους στοιχεία μιας απόφασης» και διανεμήθηκε σε μέλη της IAEA, ώστε να πράξουν τα δέοντα.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ TO ΕΛΙΑΜΕΠ

Η πρόκληση ανάπτυξης της Αφρικής

«Η Αναπτυξιακή πρόκληση της Αφρικής» είναι ο τίτλος της ημερίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με τις αφρικανικές πρεσβείες στην Αθήνα και την πρεσβεία της M. Βρετανίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών δρ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ομιλητές θα είναι η δρ Rutako, υποδιευθύντρια του προγράμματος της Αφρικανικής Ενωσης NEPAD στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο δρ Oyewole, διευθυντής του Κέντρου αφρικανικής πολιτικής και στρατηγικής για την ειρήνη στο Λονδίνο, ο δρ Θάνος Ντόκος, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεγράφη η υποψηφιότητά του

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ. Απαγορεύτηκε στον ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Χάτζιγκα Νουρίεφ δήλωσε έτοιμος να «πολεμήσει» την απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, που τον διέγραψε από τον κατάλογο των υποψηφίων. O Νουρίεφ και άλλα δυο μέλη του Ισλαμικού Κόμματος -το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές, από το 1995- διαγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, από τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου Ενωτικού Κόμματος, με το οποίο κατέβαιναν υποψήφιοι στις εκλογές. O Νουρίεφ κατήγγειλε ότι η υποψηφιότητά του απαγορεύτηκε για πολιτικούς λόγους, αλλά εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής είπε ότι πρόκειται για δίκαιη απόφαση, αφού ο υποψήφιος είχε δώσει «ανακριβή στοιχεία».

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ Γ. Γ. TOY ΟΗΕ

Σύσκεψη για το μέλλον του Λιβάνου

ΝΕΑ YOPKH. Σύσκεψη για το μέλλον του Λιβάνου μετά την απαγκίστρωσή του από την ηγεμονία της Συρίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Λιβάνου, του γ.γ. του OHE και των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρκετών χωρών της E.E. καθώς και μουσουλμανικών χωρών. H κ. Ράις υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν ξένες παρεμβάσεις στον Λίβανο και η Συρία πρέπει να το σεβαστεί αυτό» και υποσχέθηκε να βοηθήσει τη χώρα, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος και δεκαετίες συριακής κατοχής. Αποφασίστηκε να διοργανωθεί συνδιάσκεψη στο τέλος του χρόνου στη Βηρυτό σε ένδειξη συμπαράστασης στην κυβέρνηση του Λιβάνου η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Παραπομπή Πολωνών πολιτικών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σύμφωνα με το πόρισμα εξεταστικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι, ο πρώην πρωθυπουργός Λέζεκ Μίλερ και τέσσερις ακόμη πολιτικοί της κυβέρνησης της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ενώπιον ειδικού δικαστηρίου κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την απόλυση το 2002 του προέδρου κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών. Ολοι οι πολιτικοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αρνήθηκαν την ενοχή τους, ενώ έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της εξεταστικής επιτροπής. Ασχέτως της ενδεχόμενης έφεσης, έτερη κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να ζητήσει την ψήφο του κοινοβουλίου για να προσαχθούν οι κατηγορούμενοι Πολωνοί πολιτικοί στο ειδικό δικαστήριο.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗ NEA ΟΡΛΕΑΝΗ

Διασώθηκε έπειτα από 18 ημέρες

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Ενας 76χρονος άνδρας επέζησε επί 18 ημέρες αποκλεισμένος στη σοφίτα του σπιτιού του μέχρι που σώθηκε από πυροσβέστες την Παρασκευή, αναφέρει τοπική εφημερίδα της Νέας Ορλεάνης. O Τζέραλντ Μάρτιν κατάφερε να επιβιώσει τόσες ημέρες αποκλεισμένος χάρη σε ένα μπιτόνι έξι λίτρων από το οποίο έπινε κάθε ημέρα μικρή ποσότητα. «Είχε τεράστια θέληση για να ζήσει», δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες που ανακάλυψαν τον κ. Μάρτιν. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου λαμβάνει ιατρική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή