Ψήφισαν έπειτα από 30 χρόνια

Ψήφισαν έπειτα από 30 χρόνια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιαφορώντας για τις απειλές των Ταλιμπάν, εκατομμύρια Αφγανοί προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες, στο πλαίσιο των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, έπειτα από περισσότερα από 25 χρόνια.

Αν και η σχετική χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που δεν ξεπέρασε το 50%, απογοήτευσε τους παρατηρητές, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με το ποσοστό προσέλευσης των προεδρικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου που έφθανε στο 70%, η διενέργεια των εκλογών αποτελεί από μόνη της απόδειξη της επανόδου του Αφγανιστάν στην ομαλότητα.

Με 15 νεκρούς

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσον οι πρώην πολέμαρχοι, που διεκδικούν έδρες στο Κοινοβούλιο, έχουν πεισθεί για την αξία των δημοκρατικών διαδικασιών. Παρά τις σποραδικές αναφορές για μεμονωμένες πράξεις βίας την ημέρα των εκλογών, που οδήγησαν 15 ανθρώπους στον θάνατο, η διαδικασία υπήρξε ειρηνική. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η μειωμένη προσέλευση δείχνει ότι η σύγχυση -και όχι ο φόβος- κυριάρχησε στα 12,4 εκατομμύρια Αφγανών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με 5.800 υποψηφίους. H διεθνής οργάνωση παρατηρητών εκλογών FEFA απέστειλε 7.000 παρατηρητές στη χώρα, οι οποίοι κατέγραψαν μεγάλο αριθμό παρατυπιών και πάμπολλα κρούσματα εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, οι ατασθαλίες αυτές δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της διεθνούς επιτροπής FΕFΑ.

«Οι Αφγανοί ψηφίζουν σήμερα για την αυτοδιάθεσή τους. Επειτα από τριάντα χρόνια πολέμου, επεμβάσεων, κατοχής και ανέχειας, το Αφγανιστάν προχωρά σήμερα στο μέλλον, δημιουργώντας βιώσιμη οικονομία και αξιόπιστους πολιτικούς θεσμούς», είπε την Κυριακή ο πρόεδρος Καρζάι, καθώς ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα στο κέντρο της Καμπούλ.

Οι αντάρτες Ταλιμπάν εξαπέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες σειρά επιθέσεων, με στόχο τον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος. Οι Ταλιμπάν, όμως, δεν είναι οι μόνοι που διαφωνούν με τη διενέργεια εκλογών σε αυτήν τη χρονική στιγμή. O 50χρονος μαγαζάτορας στην Καμπούλ, Αμπντούλ Σατάρ, είπε ότι ψήφισε άκυρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας: «Τετρακόσιες φωτογραφίες υποψηφίων, μεταξύ τους πολέμαρχοι, αναλφάβητοι, κομμουνιστές, Ταλιμπάν. Πώς να πιστέψει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα»;

Τι μορφή θα έχει η Βουλή;

Η παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από την ταραχώδη ιστορία του Αφγανιστάν στα ψηφοδέλτια, οδηγεί παρατηρητές στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η σύνθεση του Κοινοβουλίου μπορεί να αντικατοπτρίζει τον πολιτικό και εθνικό διχασμό που πλήττει το Αφγανιστάν επί δεκαετίες.

Ευχάριστη έκπληξη ένιωσαν, όμως, Αφγανοί αξιωματούχοι σε απομακρυσμένες επαρχίες της χώρας, οι οποίοι ανέμεναν επιθέσεις των ανταρτών. «Δεν σημειώθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας ούτε και βομβιστικές ενέργειες. Μόνο οι υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν, κοσμίως, μεταξύ τους», έλεγε με ανακούφιση ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Ασαντουλά Χαλίντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή