Αμήχανες οι γερμανικές εφημερίδες μετά τα αποτελέσματα

Αμήχανες οι γερμανικές εφημερίδες μετά τα αποτελέσματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμήχανος εμφανίσθηκε ο γερμανικός Τύπος μετά τα χαοτικά, όπως τα χαρακτήρισε το έγκυρο περιοδικό Der Spiegel, αποτελέσματα των εκλογών. Σύγχυση αντί σαφήνειας τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της Berliner Zeitung, η οποία καταλήγει σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η Μέρκελ είδε το όραμά της για ριζική κυβερνητική αλλαγή να διαψεύδεται. Δεύτερον, ότι ο μεγάλος συνασπισμός έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Τρίτον, ότι η επονομαζόμενη Τζαμάικα (Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι) θα ήταν ένας πραγματικός νεωτερισμός στη γερμανική πολιτική σκηνή. Τέταρτον, ότι ο Σρέντερ και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Μίντεφερινγκ, έδωσαν προχθές την εντύπωση ότι ο πρώτος θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι καγκελάριος. Πέμπτον, ότι οι δύο άνδρες θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή από τον λήθαργο και θα συνειδητοποιήσουν πως θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ηγετική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών. Εκτον, ότι το Αριστερό Κόμμα κατήγαγε σημαντική εκλογική νίκη παρόλο που το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Εβδομον, πως οι μεγάλοι νικητές των εκλογών ήταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Σήμανε η ώρα του προέδρου; Αυτή είναι η απορία της έγκυρης Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει στο χθεσινό της φύλλο ότι μετά τα αιφνιδιαστικά αποτελέσματα της αναμέτρησης επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του ομοσπονδιακού προέδρου, Χορστ Κέλερ. «O πρόεδρος δεν έχει πλέον μόνο τον ρόλο του συντονιστή των συζητήσεων», εκτίμησε ο συνταγματολόγος Κρίστοφ Ντέγκενχαρτ. «Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος αποκτά ένα νέο ρόλο», εξήγησε από την πλευρά του ο συνάδελφός του Γιοργκ Ιμπσεν, ο οποίος υπενθύμισε τη δυνατότητα του Κέλερ να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον υποψήφιο καγκελάριο του παρουσιάσει τη βιωσιμότερη λύση.

Κόλαφο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αποτέλεσαν τα προχθεσινά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναγνώρισε ότι η βούληση των ψηφοφόρων είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς πολλοί αναποφάσιστοι καταλήγουν στην τελική ετυμηγορία τους ανήμερα της αναμέτρησης. Ειδικά φέτος το ποσοστό αυτό ανήλθε στο εντυπωσιακό 28%, ενώ το 2002 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%. H εφημερίδα Die Welt υπογραμμίζει σε άρθρο της με τίτλο «Διχασμένη πρωτεύουσα» τη διαφορετική εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στο ανατολικό και το δυτικό κομμάτι του Βερολίνου. Μπορεί σε αμφότερα τμήματα οι σοσιαλδημοκράτες να αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 34%, οι χριστιανοδημοκράτες όμως απέσπασαν 27,9% στο δυτικό Βερολίνο και 13,6% στο ανατολικό κομμάτι του κρατιδίου. Εκεί αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με 29,5%, ενώ στο δυτικό Βερολίνο ο σχηματισμός περιορίστηκε στο 7,2%. Σχεδόν διπλάσιο ήταν το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών στο δυτικό σε σχέση με το ανατολικό τμήμα του κρατιδίου, 10,2% έναντι 5,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή