Αναζητούνται … ψυχοπαθείς για επενδυτές

Αναζητούνται … ψυχοπαθείς για επενδυτές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητείται ψυχοπαθής για κερδοφόρες επενδύσεις». Μπορεί να μη συνάδει η παραπάνω αγγελία, μέχρι σήμερα, με την πεποίθηση για τον «καπάτσο, τον ικανό επενδυτή» και πιθανότατα ποτέ να μη δούμε δημοσιευμένη ανάλογη μικρή αγγελία. Κι, όμως, κατά τα φαινόμενα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: ο «καλός επενδυτής» πρέπει να είναι μεταξύ άλλων για… δέσιμο.

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Κάρνεγκι Μέλον και Αϊόβα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν συναισθηματικές δυσλειτουργίες -οι ψυχοπαθείς που λέγαμε- έχουν μεγαλύτερη τάση ανάληψης κινδύνων. Κατά τεκμήριο όταν οι επισφαλείς χειρισμοί είναι επιτυχείς επιφέρουν μεγαλύτερα κέρδη. Επίσης, άνθρωποι που πάσχουν από εγκεφαλικές βλάβες συχνά λαμβάνουν πολύ ορθές -οικονομικώς- αποφάσεις. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών Time, η αμερικανική ομάδα μελέτησε την «επενδυτική» συμπεριφορά 41 ατόμων με μέσο I.Q (δείκτης οξύνοιας αρκετά αμφισβητούμενος), από τους οποίους ζητήθηκε να παίξουν ένα απλό παιχνίδι επενδύσεων. Δεκαπέντε από τους συμμετέχοντες είχαν υποστεί τραυματισμό στον εγκέφαλο αρκετό καιρό νωρίτερα. Οπως διαπιστώθηκε αυτοί οι δεκατέσσερις συγκέντρωσαν περισσότερους πόντους στο παιχνίδι από τους φυσιολογικούς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι τα συναισθήματα ήταν αυτά που οδήγησαν ορισμένους από τους παίκτες να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνων ακόμα και στις περιπτώσεις που το ενδεχόμενο κέρδος ήταν πολύ μεγαλύτερο από την πιθανή ζημία.

Επισημαίνουν δε, ότι οι επιτυχημένοι επενδυτές που κάνουν ορθές επιλογές κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «λειτουργικοί ψυχοπαθείς». Επίσης, ο Μπάμπα Σιβ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ επισημαίνει ότι τα επιτυχημένα στελέχη των εταιρειών, αλλά και οι καλύτεροι δικηγόροι συχνά έχουν στοιχεία ψυχοπάθειας. «Τα συναισθήματα» διαδραματίζουν ρόλο στην επιτάχυνση λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να «εξουδετερωθεί» η φυσική αυτή αντίδραση, έτσι ώστε να ληφθεί μια συνειδητή πιο σώφρονα αποφαση».

Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή